Vallöfte måste infrias

Varken studier eller jobb. Så ser vardagen ut för fler än 2 700 norrbottniska ungdomar mellan 16–25 år, enligt en rapport från LO.

LO-krav. Krister Johansson säger att samhället har ­ansvar för alla barn.

LO-krav. Krister Johansson säger att samhället har ­ansvar för alla barn.

Foto: LO

Norrbotten2015-02-09 22:04

Närmare hälften av dem mellan 20-25, som varken studerar eller arbetar, saknar gymnasieutbildning. Och utan en sådan är det svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Det är därför LO kräver obligatorisk gymnasieskola.

– Utbildningarna måste bli attraktivare. Det behövs öppna program där eleverna kan läsa in i egen takt, säger Krister Johansson, vice ordförande LO-distriktet i norra Sverige.

Stärkt yrkes- och studievägning, är ytterligare ett krav.

– Det behövs ett komvux/yrkesvux värd sitt namn. Jag tror ingen i 15-16 års åldern vill misslyckas. Vi måste ta tillvara alla människor.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att införa 90 dagarsgarantin. Den innebär att alla unga arbetssökande garanteras ett jobb, en praktikplats eller utbildning inom 90 dagar.

– Det får inte stanna vid ett snyggt förpackat vallöfte. Vi ska vara en blåslampa på regeringen. Men jag tror inte den löser alla problem. Det gäller att utbilda rätt – inte till arbetslöshet, säger Krister Johansson och menar att det är ett ansvar för samtliga aktörer.

– Ju länge tid någon står utanför, ju svårare är det att ta sig tillbaka in. Många känner ingen delaktighet i samhället, säger han och tillägger att kunskap är färskvara.

Haparanda har länge varit ett sorgebarn när det gäller ungdomsarbetslösheten.

– Haparanda sämst i klassen. Unga i Luleå har de bästa förutsättningarna. Pajala är rätt bra än, men kanske inte om ett år, säger Johansson som inte utesluter att det kan behöver styrning och stöd från staten till orter där problemen finns kvar år efter år.

– Men det måste även ställas krav på politikerna på att gå från ord till handling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om