NSD betar av läget från norra Kungsleden och söderut. I norra delen finns det två snötäcken kvar som Svenska turistföreningen, STF, i Abisko flaggar för. Snön kan göra vandringen svår.
– Vad som är svårt är varierande från person till person, påpekar Gunilla Svedjeberg, ställföreträdande platschef i Abisko.
Vid Tjäktjastugan, Kungsledens högsta punkt, ligger ett fyra kilometer brett snötäcke som gör vandringen besvärlig. Snötäcket, som var fyra mil brett för några veckor sedan, smälter nu undan.
– Det som är jobbigt är att snön där inte bär längre. Det blir genomslag eftersom snösmältningen har satt igång, säger hon.
Vandraren ska också vara observant vid nordsluttningar, säger Gunilla Svedjeberg och nämner ett konkret exempel.
– Det finns en omarkerad led mellan Abiskojaure och Kårsavagge. Går man från Abiskojaure så går man nedför ett ganska stort snötäcke. Det är ett hårt täcke, men med följden att det är lätt att rutscha om du inte vaktar dina steg.
Generellt sett så är det fjällsommarförhållanden i nuläget. Men:
– Det är värt att påpeka att det fortfarande är höga flöden i vattendrag och jokkar. Man behöver leta för att hitta en säker överfart om man ska vada. Det kan vara knähögt vatten där man tidigare år har kunnat hoppa mellan stenar, säger Gunilla Svedjeberg.
Vid Kebnekaiseområdet har sommaren kopplat sitt grepp. Västra leden är i princip snöfri fram till toppstugan, och leden är nu i fint sommarskick.
– Hos oss har det varit snöfritt mellan Nikkaluokta och Kebnekaise hela sommaren. Och jag sprang ned till Saltoluokta i helgen. Leden var jättefin, men det är lite blött och höga flöden på sina ställen, säger platschefen Lisa Lindblom.
Och i Saltoluokta är sommaren också igång.
– På de ordinarie lederna så börjar det bli bra. Det finns ställen som det är blött på och det är lite surare än vanligt, säger Thomas Johansson, guide på stationen.
Det är inga problem att sätta upp tält i backen.
– Man får vara lite taktisk och inte tälta alldeles för nära bäckarna. Man får fundera på vad som händer med vattendraget om det börjar regna, säger Lisa Lindblom.
I Ritsemfjällen har vandringssäsongen äntligen dragit igång på allvar, berättar Per Grahn, vd på Fiskflyg.
– Snömässigt är det mer än normalt vid den här årstiden. Men det är först när man kommer upp över 900 meter som det märks, folk verkar ta sig fram, säger han.
Några sjöar är fortfarande täckta av is och några sportfiskare har fått styra om sina planer till andra sjöar. Vandringssäsongen var trögstartad men turistmålen Padjelantaleden och Sarek går nu bra att vandra i.
– Snöläget har blivit lite uppskrämt. Det går att vandra men man får vara försiktig vid vadningen, säger Per Grahn.
Längre söderut i Adolfström går det också bra att vandra på Kungsleden, berättar helikopterpiloten Kjell Johansson på Fjällflygarna. Men myggen är nästan borta vilket ställer till det för renskötseln. För myggen behövs för att renarna ska vilja fly undan ur skogslandet till fjälls. Fiskare har inga problem att få napp i vattendragen och dessutom går det att pimpla. Kjell Johansson flög ett gäng pimplare i helgen till en högt belägen sjö med 60 centimeter is i helgen.
– Det är sagolikt att få vara där mitt i sommaren och pimpla, säger han.