Var femte ung samisk kvinna har försökt ta sitt liv

Unga samiska kvinnor har sämre hälsa och självmordsförsök är mycket vanligare jämfört med andra unga kvinnor i Sverige, enligt en ny forskningsrapport.
– Man måste fokusera och prioritera hälsa för samiska ungdomar och kulturell förståelse inom vården, säger Sara-Elvira Kuhmunen.

"Jag tycker det är jättebra att det finns en rapport som tar upp det här och att det faktiskt kommer fram hur det är med unga samers hälsa i dag", säger Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande i den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.

"Jag tycker det är jättebra att det finns en rapport som tar upp det här och att det faktiskt kommer fram hur det är med unga samers hälsa i dag", säger Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande i den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.

Foto: Skiftet

Norrbotten2025-03-12 00:01

Nyheten i korthet

  • En ny rapport från Umeå universitet visar att unga samiska kvinnor har sämre hälsa och högre andel självmordsförsök jämfört med andra unga kvinnor i Sverige.
  • Sex av tio unga samer har upplevt diskriminering eller rasism, och var fjärde har blivit kränkt på grund av sin etniska bakgrund under de senaste tre månaderna.
  • Rapporten uppmanar till ökat fokus på samiska ungdomars hälsa och kulturell förståelse inom vården, samt fler mötesplatser för unga samer och åtgärder för att motverka rasism.

I fredags släppte forskargruppen Lávvuo på Umeå universitet en rapport om unga samers hälsa. Rapporten visar att den samiska identiteten har en central roll och bidrar till stolthet, trygghet och ett socialt nätverk.

– Identiteten är jätteviktig för samiska ungdomar, för det är ju som hela ens liv och någonting som hänger med en hela tiden. Man känner en samhörighet och gemenskap som bidrar till att man känner sig trygg. Men sen ser man också att det alltid är en kamp att stå upp för sin kultur och sitt folk, säger Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande i den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.

De flesta som deltagit i rapporten uppger att de mår bra. Samtidigt har sex av tio upplevt diskriminering eller rasism, och var fjärde blivit kränkt på grund av sin etniska bakgrund under de senaste tre månaderna.

undefined
Var femte ung samisk kvinna har försökt ta sitt liv, det visar en ny rapport från Umeå universitet. "Vi har fått fram att det är så här, men det kommer behövas mer forskning för att ta reda på varför det är så", säger Karin Spetz, läkare och andreförfattare av rapporten.

Det som sticker ut i rapporten och Sara-Elvira Kuhmunen ser som mest oroande är att unga samiska kvinnor mår sämre både fysiskt och psykiskt och oftare har gjort självmordsförsök, än andra unga kvinnor i Sverige.

Nära var femte uppger att de försökt ta sitt liv.

– Det är det mest allvarliga och något som visar att man måste fokusera och prioritera hälsa för samiska ungdomar och kulturell förståelse inom vården, så att man känner sig trygg att faktiskt söka sig dit och få hjälp.

Hon beskriver att många i dag upplever att vården inte kan tillräckligt mycket om samisk kultur och livsvillkor för att kunna ge dem bra vård.

– Det blir som en belastning, att man måste ta några besök för att förklara sin kultur innan man får den hjälp man behöver.

Rapporten har inte undersökt varför unga samiska kvinnor mår sämre.

Men Karin Spetz, läkare och samordnare för psykisk hälsa och suicidprevention i Region Norrbotten samt andreförfattare på rapporten, tror att det kan bero på flera saker.

– Får jag spekulera lite tänker jag att det som skiljer unga samiska kvinnor från svenska kvinnor är den här utsattheten för diskriminering och rasism. Det tänker jag skulle kunna vara en faktor, säger hon.

En annan sak hon lyfter är att samiska kvinnor är särskilt utsatta när det handlar om våld eller hot om våld, något även en tidigare rapport visat.

undefined
"Jag hoppas att regioner och andra samhällsinstanser runt om i Sverige kommer ta del av den här rapporten och lyssna på de unga samernas röster", säger Karin Spetz, läkare och samordnare för psykisk hälsa och suicidprevention i Region Norrbotten samt andreförfattaren på rapporten.

Regeringen har nyligen antagit en ny nationell strategi gällande psykisk hälsa och suicidprevention.

I den står det att det behövs ett ökat fokus på att stärka förutsättningarna för psykisk hälsa bland samer. Samt att andelen samer som uppger att de någon gång allvarligt övervägt eller försökt ta sitt liv är större jämfört med majoritetsbefolkningen.

– Där får Norrbotten en särskild roll eftersom det är här det bor flest samer. Den nationella strategin är något vi måste arbeta med från Region Norrbottens håll och rapporten kan vi använda som underlag för att se hur vi ska göra för att kunna utföra det vi är ålagda att göra, säger Karin Spetz.

Deltagarna har lyft förslag på åtgärder för att stärka unga samers hälsa, bland annat fler mötesplatser för unga samer, åtgärder för att motverka rasism och en kulturellt kompetent och lättillgänglig vård.

– Det behövs verkligen ökad kunskap om det samiska i samhället och vi ser att mycket av den rasism och de fördomar som finns i dag beror på okunskap, säger Sara-Elvira Kuhmunen.

Om rapporten

Rapporten "Det är hemskt och magiskt samtidigt: en rapport om unga samers hälsa", är resultatet av ett nära samarbete mellan forskargruppen Lávvuo- Forskning och utbildning för samisk hälsa vid Umeå universitet samt den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.

Den är skriven av Jon Petter Stoor, Karin Spetz, Ludvig Widén och Miguel San Sebastián vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet.

Rapporten är den första större kartläggningen av unga samers situation på 15 år.

Rapporten bygger på kvalitativa data insamlade 2024 och kvantitativa data insamlade 2021. Totalt deltog 15 unga samer i intervjuer (15–30 år), 16 i webbenkäter (15–30 år), och 364 i en befolkningsbaserad folkhälsoenkät (18–29 år).

Hit kan du vända dig

Om du har självmordstankar finns hjälp att få:

Hjälplinjen

En anonym och gratis stödtjänst för dig över 18 år, öppen dygnet runt via chatt och telefon.

Telefon: 90 390 eller 08-52449910

Jourhavande medmänniska

För dig som söker medmänskligt stöd på natten.

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten.

Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Det går också att mejla eller chatta.

Självmordslinjen

Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta anonymt.

Telefon: 901 01

BRIS

Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Du kan ringa, mejla eller chatta. För barn och ungdomar upp till 18 år.

Telefon: 116 111

Föräldralinjen

För föräldrar eller andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet.

Telefon: 020-85 20 00

Äldrelinjen

För äldre som mår psykiskt dåligt eller vill ha någon att prata med.

Telefon: 020-22 22 33

Om det är bråttom: Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!