Varning – här är isarna farliga i fjälltrakterna

Ojämnt frusna och farliga isar i söder – men betydligt bättre förutsättningar i norr. Så ser isläget ut i Norrbottens fjälltrakter.

RAPADALEN. Isen har lagt och färgerna försvunnit. Bilden från Rapadalen är tagen i november av Fiskflyg.

RAPADALEN. Isen har lagt och färgerna försvunnit. Bilden från Rapadalen är tagen i november av Fiskflyg.

Foto: Fiskflyg

NORRBOTTEN2016-11-11 13:01

De nordvästra fjälltrakterna tillhör faktiskt de delar i landet som har minst snö för tillfället.

– Det har inte kommit mycket snö alls samtidigt som det varit ganska kallt och det borgar för att isarna kommer att bli bra, säger Per Grahn, Fiskflyg i Porjus, som har bra koll på Jokkmokks och Gällivares fjälltrakter.

– Jag vet inte hur tjocka isarna hunnit bli men generellt kan man säga att isen lagt på de flesta mindre sjöarna medan de stora fortfarande är öppna. Rapaselet har lagt men Akkajaure är fortfarande öppen, säger Per Grahn.

Läget är liknande i Kirunafjällen, som Kallaxflyg trafikerar regelbundet. Mindre sjöar som vid Tarfala är frusna. Även Torneälven utanför Kurravaara har frusit medan Torne träsk brukar dröja någon månad till innan den fryser ihop.

– Det ligger is på alla mindre sjöar sedan en tid tillbaka och det är ju väldigt lite snö samtidigt som det varit ganska kallt. För två nätter sedan var det 28 minusgrader i Nikkaluokta. Hur bra isarna hunnit bli vet vi inte men det är i alla fall bra förutsättningar för att det ska bli fina isar, säger Nina Sarri, Kallaxflyg.

Desto sämre är läget i Arjeplogsfjällen, som fått betydligt mer snö.

– Snötäcket är nog 20-25 centimeter ungefär. Lite mindre i de norra delarna, säger Kjell Johansson, Fjällflygarna, Adolfström.

På företagets blogg varnar han för de vanskliga isarna som bildats i höst.

– Isen är sämre än normalt. Det verkar ha frusit väldigt ojämnt. Vid land kan det vara 8–10 centimeter men bara 50 meter ut kan det vara jättetunt. Vi har sett variationerna när vi flugit och även varit och mätt. Det är jättefarliga isar på flera av sjöarna, säger Kjell Johansson, och nämner Yraft, Lutor och Gavas.

– Vi har också haft två drunkningsolyckor i vårt område. Min känsla är att det är lite "norrländskt" att inte ha isdubbar med sig när man är ute på isen men det är ju riktigt dumt att tänka så. Många har kniv och tror att det är lika bra, men det är det inte alls. Man kan bara arbeta med en arm till exempel. Nej, det är stor varning för isarna och jag uppmanar alla att vara mycket försiktiga och tänka på säkerheten, säger Kjell Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om