Växte upp på mongoliska stäppen – snart öppnar de ny restaurang

Snart slår Norrbottens senaste restaurang upp portarna.
– Det blir spännande, säger Tumenjargal, 43, i paret bakom satsningen.

Under februari hoppas paret Altanuula Baldan, 54, och hustrun Tumenjargal Lkhavga, 43, kunna slå upp portarna till den nya restaurangen efter Storgatan. Sonen Boorch är 2,5 år.

Under februari hoppas paret Altanuula Baldan, 54, och hustrun Tumenjargal Lkhavga, 43, kunna slå upp portarna till den nya restaurangen efter Storgatan. Sonen Boorch är 2,5 år.

Foto: Maria Engström-Andersson

Norrbotten2025-02-03 00:01

De stora fönstren i restauranglokalen efter Storgatan är än så länge täckta med tjockt, brunt papper. Men innanför pågår förberedelserna för fullt. 

 – Vi jobbar varje dag för att det ska bli klart så snart som möjligt, säger Altanuula Baldan, 54, förväntansfullt.

Han och hustrun Tumenjargal Lkhavga är paret bakom den nya satsningen i Överkalix. Tanken är att de ska öppna någon gång under februari. Inriktningen blir sushi och japanskt.

 – Men också en blandning av asiatiska varmrätter, som grillat och friterat, säger Altanuula.

undefined
En smygtitt visar en nybyggd bardisk. I övrigt pågår reparationerna och iordningställandet för fullt.

Någon premiär i restaurangbranschen är det dock inte för paret. Tvärtom har de under de senaste fyra åren drivit Ashida Sushibar på Seskarö i Haparanda kommun. 

– På sommaren är där ganska mycket turister, men andra tider är det för lugnt. Så i höstas bestämde vi oss för att öppna på ett annat ställe, säger Altanuula.

Till en början hade paret siktet inställt på Övertorneå. Men när det visade sig att ombyggnationen av den lokal de tittat på skulle ta alldeles för lång tid, vände de i stället blickarna mot grannkommunen. Här stod passande nog den tidigare thairestaurangslokalen tom. 

– Den behöver inte alls fixas lika mycket, säger Tumenjargal, medan makarna visar upp den färdigbyggda, mörkt betsade bardisken, väggarna och taket i ny, duvblå färg och panelen som de gemensamt spikat upp.

Men den här orten är inte heller jättestor?

– Nej, den är liten. Men större än Seskarö. Sedan gillar vi området med berg och vatten. Det är bra eftersom vi ju också ska bo här nu, säger Altanuula.

undefined
Det är inte helt omöjligt att det någon gång står mongoliskt på menyn i den nya restaurangen. Men främst blir det sushi och asiatiskt, lovar makarna Tumenjargal och Altanuula.
undefined
Under februari hoppas paret Altanuula Baldan, 54, och hustrun Tumenjargal Lkhavga, 43, kunna slå upp portarna till den nya restaurangen efter Storgatan. Sonen Boorch är 2,5 år.

I familjen ingår sönerna Zannaran, 6 år och Boorch, 2,5 år, samt – i Mongoliet – 19-åriga dottern Sachil. Ursprungligen kommer paret från Mongoliet, där bägge makarna är födda och uppväxta i karaktäristiska tipi-tält ute på stäppen, i familjer med får- och hästskötsel som livsstil. Träffades gjorde de i Stockholm hos gemensamma vänner för nästan tio år sedan, när båda sökt sig ut i världen för att jobba och prova nya slags liv. 

Kan det bli mongoliskt på menyn någon gång? 

Altanuula ler och berättar att mongolisk mat ofta baseras på nöt eller lamm:

– Vi har mycket recept. Så om vår släkt kommer hit till sommaren kan vi servera det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!