Efter satsning inom laboratoriemedicin – fem nya anställda

Det finns ett stort behov av biomedicinska analytiker i hela landet och bristen är stor i Norrbotten. Genom en satsning har regionen lyckats rekrytera fem studenter som tackat ja till en tillsvidareanställning.
– Det känns jättebra, det ska bli roligt att komma hit och jobba, säger Wilma Åman, som är en av dem.

Regionens satsning på studenter som läser till biomedicinsk analytiker eller biomedicinare har gett resultat. Fem nya medarbetare har anställts och 22-åriga Wilma Åman är en av dem.

Regionens satsning på studenter som läser till biomedicinsk analytiker eller biomedicinare har gett resultat. Fem nya medarbetare har anställts och 22-åriga Wilma Åman är en av dem.

Foto: Alice Sangwill

Norrbotten2025-03-23 00:01

Antalet biomedicinska analytiker inom Region Norrbotten behöver bli fler. För att lösa bristen har Region Norrbotten gjort en satsning som riktar sig mot studenter som går sista terminen på utbildningen till biomedicinsk analytiker eller biomedicinare.

Studieförmånen Region Norrbotten erbjuder är att studenten får en tillsvidareanställning som laboratorieassistent under termin sex vid något av sjukhusen i länet. Under den perioden får de studielön och efter examen övergår anställningen till en tillsvidareanställning som biomedicinsk analytiker.

Om studenten väljer att vara kvar ett år får de även dubbel månadslön en månad.

– Man kan inte binda upp folk, men det här är en morot för att stanna kvar, säger Ruth Wickelgren, verksamhetssamordnare på laboratoriemedicin i Region Norrbotten.

undefined
"Det är väldigt roligt. Det är nödvändigt att få hit folk för att kunna göra de här uppgifterna", säger Ruth Wickelgren om nyrekryteringarna.

Satsningen har lett till att fem studenter tagit anställning, en vid Gällivare sjukhus och fyra vid Sunderby sjukhus.

Wilma Åman, 22, är en av dem.

– Det känns jättebra, det ska bli roligt att komma hit och jobba, säger hon.

undefined
Wilma Åman.

Hon är från Boden, men trots att hon har anknytning till Norrbotten var inte valet självklart att ta en tjänst i länet.

– Det här studieerbjudandet var kanske avgörande.

Hon går nu sjätte och sista terminen på biomedicinska analytikerprogrammet vid Uppsala universitet. Till sommaren tar hon examen och ser fram emot att börja jobba på laboratoriet för klinisk patologi på Sunderby sjukhus.

– Jag håller på skriva mitt examensarbete, så jag håller redan på med lite av arbetsuppgifterna. Det ska bli roligt att få en full upplärning på patologen och kunna börja jobba självständigt. Det är roliga arbetsuppgifter och känns verkligen som att man gör något viktigt för vården. Det är en bra arbetsgrupp också, säger Wilma Åman.

undefined
Wilma Åman började jobba som laboratorieassistent på Sunderby sjukhus direkt efter gymnasiet. "Då fick jag upp ögonen för det här. Jag jobbade på mikrobiologen och tyckte det var väldigt roligt. Men jag har även varit på andra ställen under min VFU (verksamhetsförlagd utbildning), och insett att allt här är väldigt roligt", säger hon.

Satsningen inleddes 2023 och under 2025 hamnar kostnaden på 840 000 kronor. Men trots att regionen lyckats rekrytera några nya medarbetare är det inte tillräckligt för att täcka behovet. Det finns inte heller någon hyrbemanning att ta in.

– Vi är lite drygt 50 biomedicinska analytiker och vi saknar 20-25 stycken. Det är främst ute i länet som de största bristerna finns och på klinisk kemi i Sunderbyn, säger Ruth Wickelgren.

undefined
En stor del av alla diagnoser grundar sig på antingen undersökningar eller provsvar som utförs vid laboratoriemedicin. Det kan handla om infektioner, cancerdiagnoser, halsfluss, sepsis eller diabetes, berättar Ruth Wickelgren.

 

undefined
På Sunderby sjukhus finns laboratorierna för transfusionsmedicin, klinisk kemi, klinisk mikrobiologi och klinisk patologi/cytologi. På klinisk mikrobiologi utförs bakterieodlingar. På så sätt kan man få reda på vad patienten har för infektion och hur den ska behandlas.

Hur skulle patienterna påverkas om den här enheten inte fungerade?

– Om man lägger ner laboratoriet här till exempel, då kommer alla prover behöva skickas till Umeå. Då måste proverna transporteras till Umeå vilket tar ett antal timmar per dag. Det blir mycket längre svarstider och kan fördröja patientens behandling. Detta är speciellt viktigt för akutsjukvården såsom operation och förlossning som i många fall behöver svarstider inom en timma. Så långa svarstider skulle då äventyra denna verksamhet förutom att den mer kontinuerliga flödesprocessen inom sjukvården skulle försenas.

Vidare berättar Wickelgren att regionen gör flera saker för att locka fler till yrket, men även få de anställda att stanna kvar hos dem.

Sedan 2024 har de som bor i Norrbotten haft möjlighet att studera till Biomedicinsk analytiker på distans via Umeå universitet. Laboratoriemedicin, arbetar också aktivt med karriärutveckling för sina medarbetare för att få medarbetare att stanna kvar.

– Vi går även ut på olika mässor och har ganska många studiebesök som kommer hit redan från gymnasiet. För att visa att vi är viktiga och att det här är ett intressant jobb. Det görs mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!