Drömmen blev sann

En liten piteåkilles bild av "shyssta bananer"! Teckningen hänger bland många andra bananteckningar i skyltfönstret. FOTO: Bengt-Åke Persson

En liten piteåkilles bild av "shyssta bananer"! Teckningen hänger bland många andra bananteckningar i skyltfönstret. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbottens län2010-05-24 06:00
Efter 18 år som lågstadielärare bytte Ulla Bergh Eriksson spår. Hon tog tjänstledigt, funderade en termin och började sedan plugga - engelska, skapande svenska, litteraturvetenskap och retorik för kvinnor. Efter sex års studier startade hon Krokodil tillsammans med sin make, komikern och pessimistkonsulten Ronny Eriksson.
- Vi hade varit engagerade i kulturföreningen Ordmån i många år. Vi tog bra författare till Piteå och höll till på olika cafeer, i våra hem och på andra ställen. Att starta Krokodil var en dröm om ett eget ställe som hade pågått länge och plötsligt fanns det en lokal för det till salu, säger Ulla Bergh Eriksson.
Otvungen stämning
Den 26 september 2001 såg mötesplatsen Krokodil dagens ljus för första gången.
- Vi rustade och målade in i det sista. Journalisten Dan Josefsson hade gett ut en bok innehållande mediekritiska texter och skulle komma och berätta om den. Det var han som tackade nej till Stora journalistpriset för artikeln "Aftonbladets förlorade heder". En halv timme innan vi skulle öppna ringlade sig kön lång. Det var bara Ronny och jag som jobbade och när vi skulle fika fick vi ta publiken till hjälp att skicka runt kaffe, vårt hembakade fikabröd och en burk för pengar. Det gick inte att ta sig fram mellan borden.
Allt blev precis så där otvunget som Ulla hade drömt om. Hon konstaterar också att människor tycker om att trängas och bli bekanta med nya människor.
- Den otvungna stämningen har satt sig i väggarna. Hit kommer man som man är.
Från början gick Ulla ut och efterlyste människor som ville uppträda, berätta om något eller visa något. Men det dröjde inte länge förrän folk istället själva började komma och fråga om de fick medverka.
- Nu får Ronny och jag boka datum för det som vi själva vill bestämma över. Det är bland annat klubbkvällarna som vi har sedan två-tre år tillbaka. Då spelar ett band och vi äter och har alkoholtillstånd för ett slutet sällskap. Kvällarna är ett alternativ för människor i vår ålder. Det är en lyssnande publik och inga sena kvällar.
Alltid utställning
Musikuppträdandena är många på Krokodil. De flesta musikstilar blir representerade. Ett samarbete med Framnäs folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå innebär att elever från de två skolorna turas om att uppträda på onsdagskvällar. En massa lokala band kommer och band från hela landet.
- Ofta fungerar det så att personen eller personerna som ska uppträda också har med sig en publik. Det är perfekt och gör att vi får publik i alla olika åldrar. När den som uppträder är ung kommer en ung publik och så vidare.
- Nu senast kom en kille till mig och sade att han hade tänkt komma och trolla. "Jaha, det hade du tänkt" svarade jag. Det är så det fungerar. Jag utgår ifrån att alla som vågar uppträda med något verkligen också kan något och det har visat sig hålla.
Arrangemanget Lördagsgodis med musikuppträdanden mellan klockan två och klockan fyra på lördagseftermiddagarna har blivit en succe.
- En representant för köpmännen här i centrum kom till oss och ville att vi skulle flytta fram arrangemanget en timme - till den tid då affärerna stänger. Folk kom hit istället för att shoppa. Vi gick inte med på ändrad tid, säger Ulla.
Det är alltid konstutställning på Krokodil. Just nu är det bland andra konstelever på Framnäs folkhögskola som visar sina verk. Alltifrån etablerade konstnärer till amatörer vill och får visa upp sig här. Det är inte på något sätt ett tillhåll för bara en kulturelit.
Thorvall en favorit
Författarkvällar drar mycket publik. Ulla Bergh Eriksson berättar om några av sina egna favoriter. Hon kommer från Bastuträsk i Västerbotten och är en stor beundrare av "landsmannen" Torgny Lindgren.
- Det är språket och igenkänningsfaktorn. Han berör mig mycket. När han nämner Bastuträsk blir jag så tagen att jag måste lägga ifrån mig boken en stund, säger hon och ler.
Kerstin Thorvall är en annan av Ullas favoriter och hon berättar om den stora anstormningen av publik när hon besökte Krokodil. Det satt folk på scenen, på golvet och överallt där man kunde sitta.
- Ronny hade gjort i ordning en speciell liten scen för Kerstin. Hon blev mycket förvånad över att så många ville komma och lyssna. Hon var ju väldigt ifrågasatt som föfattare och for ganska illa, säger hon.
"Kompledigt" är ett årligt Krokodil-inslag med arbetsplatsorkestrar som tävlar mot varandra. Det drar rekordmycket publik.
- Senast gick kön upp till torget. Vi öppnade halv åtta på kvällen och det fanns de som hade köat i en och en halv timme. Det är många arbetskamrater till de medverkande som kommer. Det är roligt att se folk i andra roller. När sjukhuset är med går man gärna och ser sin doktor spela. Finalen i tävlingen är på torget under Piteå dansar och ler.
Rolig kurs
Rättvisehandel är ytterligare en del i Krokodils verksamhet och någonting som ligger Ulla väldigt varmt om hjärtat. Hon säljer rättvisemärkta och rättvist handlade produkter från bland annat Sri Lanka. Och hon håller på att avsluta en ettårig kurs i rättvis handel på Röda korsets folkhögskola i Stockholm i vilken ingår en resa till Sri Lanka med besök hos några producenter.
- Det är en väldigt rolig kurs. Vi är 15 deltagare från olika delar av landet. En kvinna är 48 år, jag är 46 och resten är unga mellan 22 och 31 år. Bara en är man. En helg kom alla till Piteå och var med på bland annat en klubbkväll på Krokodil med luleåbanden Olle Nyman band och Vikta fåglar.
Besöket på Sri Lanka som gjordes i januari är något som Ulla Bergh Eriksson aldrig kommer att glömma. Hon och hennes kurskamrater tittade på bland annat teproduktionen, fackföreningsverksamhet och demokratiska rättigheter i textilindustrin. Uppdelade i grupper besökte de också olika producenter av rättviseprodukter - hantverk, frukt och kryddor.
- Jag och en tjej i en annan grupp åkte till kryddodlande bönder i djungeln. Det var utanför programmet. Vi ville inte ligga på stranden och sola utan tillbringade två och en halv dag boende hos bönderna. Jag har aldrig mött så fattiga människor tidigare men de hade rent och fint och var väldigt gästvänliga. Vi hade köpt med oss mat som kvinnorna där sedan tillagade, säger hon och tillägger:
- Sri Lanka är ett otroligt vackert land.
Ska åka runt
Nu ska Ulla ta som en huvuduppgift att åka runt och informera om rättvis handel. Hon har fått den kunskap hon behöver genom kursen.
- Jag har fått så många inbjudningar från skolor och andra ställen att komma och berätta om rättviseprodukter och rättvis handel. Men jag har inte haft nog med kunskap i frågan. Efter kursen kan jag mycket och vill inspirera människor att handla rättvist, säger hon.
Numera är det Ulla och sonen Josef, ett av Ullas och Ronny Erikssons tre barn, som arbetar med Krokodil. Ronny gör inhopp när han hinner för sitt arbete som komiker och pessimistkonsult.
- Ronny är vaktmästare.
- Josef tar bland annat hand om det mesta av bakningen. Vi har genom alla år haft hembakt fikabröd. Tyvärr tror folk fortfarande att det är jag som bakar och berömmer mig istället för Josef när de tycker att det smakar gott, säger Ulla Bergh Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!