Norrbotten
För hundar är ett ormbett farligare än för människor. I de allra lindrigaste fallen blir hunden bara svullen på platsen för bettet. Men tyvärr är det vanligt att det blir ett värre sjukdomsförlopp än så, med skador på kroppens organ och blodbrist. Detta botas med medicinering och vila.
Men det finns också allvarligare fall än så, där hunden får kraftig leverpåverkan och njurskador, blodkropparna faller sönder och akut blodbrist uppstår. Då behandlas hunden med serum och cirkulationsuppehållande åtgärder, men tyvärr överlever inte alla hundar detta.
Många tror att det farligaste stället för hunden att bli biten på är ansiktet, läppar eller nos – men det är tvärtom oftast de hundar som blir bitna i tassen som oftast blir riktigt sjuka.
En hund som blivit huggormsbiten ska ALLTID tas till veterinär så snabbt det bara går eftersom det är omöjligt att veta hur hunden kommer att reagera på bettet.
Bär hunden om det är möjligt för att förhindra att giftet sprider sig. Rör inte bettstället och se till att hunden inte har möjlighet att göra det heller.
Vissa hundägare ber veterinären skriva ut kortisontabletter i förväg som de kan ha med sig ut i skogen om olyckan skulle vara framme.
Det är ännu inte klarlagt om kortisonet verkligen har effekt, men många tror att det kan ha en viss bromsande effekt som kan ha betydelse om man har långt till veterinär. Lämplig kortisondos kan till exempel förvaras i ett tomt rör för brustabletter och blandas med lite vatten innan man stjälper i hunden innehållet.
Även om man ger kortison ska hunden tas till veterinär omgående.
Källa: Agria