Anton Grensjö, 18, och Caspian Berggren Norén, 17, kommer att ha ett kortare sommarlov än vanligt i år. I fyra veckor ska de nämligen gå forskarskolan, Research academy for young scientists, i Strängnäs.
I hård konkurrens med 80 sökande till de 18 platserna har bägge antagits till forskarskolan.
Både Grensjö och Berggren Norén går på spetsutbildningen i matematik vid det naturvetenskapliga programmet i Luleå.
"Stimulerande"
- Det har varit bra att gå med andra som har samma intresse som en själv. Jag var bara lite intresserad av matematik innan jag började. Men jag kom till en sjukt stimulerande miljö och det har varit utvecklande, säger Berggren Norén.
- Jag tror att vi har en helt annan samhörighet med våra klasskamrater, säger Grensjö
Anledningen till att de sökte forskarskolan var en affisch på skolan.
- Forskarskolan är en otrolig möjlighet att knyta värdefulla kontakter och lära känna folk. Det kommer vi ha nytta av i framtiden, säger Grensjö.
- Den är ett sätt att få lära sig forskningsmetodik och att få prova på hur det är att vara forskare, säger Berggren Norén.
Spetsutbildning
Vid spetsutbildningen i matematik läser man gymnasiematten på två år, det tredje året är det matematik på högskolenivå som gäller. Men Anton Grensjö har redan börjar läsa högskolans matematikkurser.
För att komma med till forskarskolan krävs ett personligt ansökningsbrev. Sedan ska det kompletteras med en uppgift om de ämnen som man vill forska inom samt en essä om ämnen som vad man är om tio år eller om något man är inspirerad av. Så det handlar inte bara om matematiska kunskaper.
Vad gör du om tio år?
- Jag är doktorand i fysik på KTH. Antingen i kvantfysik eller astrofysik, säger Berggren Norén.
- Jag har utbildat mig, är doktor, och arbetar med forskning inom fysik, matematik eller programmering.