Neddragningar i Bodens drogförebyggande verksamhet

Den drogförebyggande verksamheten i Boden ska dras ned och tjänsten som förebyggare dras in. Det är innebörden av ett sparförslag.- Team 49 kommer att försvinna, vilket är mycket olyckligt, säger Rose-Marie Holm Backman, Akademikerförbundet SSR.

Den åtalade 58-åringen fick sin dom - åtta månaders fängelse blev i stället villkorligtFOTO: Lena Tegström

Den åtalade 58-åringen fick sin dom - åtta månaders fängelse blev i stället villkorligtFOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

Norrbottens län2009-03-06 06:00
BODEN
Hon sitter med i facket lokalt. Den centrala förhandlingen med arbetsgivaren i veckan avslutades delvis i oenighet. Facket fick inte igenom sitt krav att tjänsten som förebyggare ska vara kvar.
- Men vi fick igenom vårt krav att arbetsgivaren ska förtydliga att det är en kvalitetssänkning och tala om hur och vem som ska bedriva det förebyggande arbetet när tjänsten försvinner. Efter ett år ska det göras en utvärdering, säger Maria Tjärnberg, ordförande i Akademikerförbundet SSR i Boden.
Båda är upprörda över att arbetsgivaren inte kan visa något underlag till varför tjänsten som förebyggare dras in. Den översyn som skulle göras har inte påbörjats. Förutsatt att den gjorts på ett bra sätt hade den kunnat ge svar på eventuella samverkansvinster och lokalbesparingar.
Inte första gången
- Men i stället drar man i samma tråd hela tiden, den förebyggande verksamheten, säger Rose-Marie Holm Backman.
Det är inte första gången som förvaltningen föreslår en neddragning av förebyggartjänsten. Hittills har den räddats av politikerna. Nästa vecka ska socialnämnden fatta beslut.
Maria Tjärnberg påpekar att forskning visar vikten av det förebyggande arbetet. Det spar pengar och lidande. Sedan Team 49 infördes i Boden och Urban Nyström började med drogenkäterna 1993 har Boden alltid legat under riksgenomsnittet när det gäller användandet av alkohol och andra droger.
Andra kommuner satsar
Att pytsa ut det förebyggande arbetet på handläggarna innebär att det blir underordnat eftersom de alltid måste prioritera utredningar när barn far illa.
- Andra kommuner väljer i stället att satsa på det förebyggande arbetet, säger Maria Tjärnberg.
Förslaget innebär också en neddragning av budgeten för individ- och familjeomsorgen och drabbar främst införandet av systemet Barns behov i centrum, BBIC.
BBIC
Vid en tillsyn 2007 hade länsstyrelsen synpunkter på individ och familjeomsorgens sätt att bedriva utredningar. Hösten samma år beslutades att BBIC skulle införas. Tre personer har utbildats i systemet, de har sedan utbildat berörd personal. Systemet håller på att införas, men nu vill förvaltningen ta bort de extra resurserna innan den tvååriga prövotiden är slut.
- BBIC är ett system som socialstyrelsen vill att alla kommuner inför. Även Barnombudsmannen tycker att det är bra. Det är ett tydligt och enkelt verktyg för rättssäkra utredningar, som sätter barnet i centrum. Vi kan fortsätta att använda systemet, men risken är att det tar lång tid innan det fungerar bra och vi får licensen, om vi alls får den, säger Maria Tjärnberg.
Fakta Barns behov i centrum, BBIC
BBIC syftar till att stärka barns och ungdomars ställning i den sociala barnavården, vilket också står i samklang med FN:s barnkonvention.

Barnets grundläggande
behov ska vara utgångspunkten för allt socialt arbete och barnets behov ska fångas upp och bedömas utifrån sju behovsområden.

Barnets behov
sätts i relation till föräldrarnas förmåga och faktorer i den omgivande miljön. Det ger en helhetsbild av barnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!