I mitten av september ska förhoppningsvis alla frågetecken börja rätas ut i bidragshärvan i SSU Norrbotten.
Landstinget har anlitat revisionsfirman KPMG. Piteå kommun använder revisionsbyrån Pricewaterhouse Coopers.
Polisens förundersökning pågår men hänger mycket samman med rapporterna från de auktoriserade revisorerna.
En del har redan använt termen "grovt bedrägeri". Men den enda rimliga tågordningen är att utreda saker och ting ordentligt först.
Sedan får ansvariga stå till svars för eventuella fel, misstag och i värsta fall brottsliga handlingar. Ingen ska dock dömas på förhand.
Rättssamhällets principer gäller även i det här fallet.
För SSU och Socialdemokraterna är historien under alla förhållanden negativ. Den flyttar fokus från sakpolitiken.
När Mikael Damberg, ordförande i S-riksdagsgruppen, besökte Noliamässan i Piteå i början av augusti handlade till exempel Piteå-Tidningens frågor uteslutande om SSU:s bidragsansökningar, inte om partiets jobb- eller utbildningspolitik.
Därför har Socialdemokraterna störst intresse av att den här affären blir utredd och att myndigheterna gör sitt jobb. Ju snabbare desto bättre.
Partiet har inget att vinna på att den här affären blir en lång följetong och att det finns oklarheter kvar valåret 2014. De som ens tänker tanken att mörka utredningsresultat gör bara sig själva och sitt parti en björntjänst.
Somliga av arbetarrörelsens politiska motståndare vill framställa härvan som ett exempel på en osund S-kultur. Men det går inte att döma ett helt parti för vad enskilda individer har gjort - allra minst dagens SSU-aktiva som tog initiativ till att reda ut härvan.
Noterbart är ju även att de som varit mest drivande bakom polisanmälan betonar att det handlar om enskilda handlingar.
I Piteå-Tidningen 15 maj sa Robin Enander, som ingick i SSU:s distriktsstyrelse tidigare, att bidragsansökningarna gjorts på ett eget bevåg.
"Det är inget som är sanktionerat av sittande styrelser. Tvärtom, det har skett bakom ryggen på dessa", sa Enander i PT.
Johan Burström, som också stod bakom polisanmälan, betonar i Norrbottens-Kuriren 17 augusti att allt måste ha skett inom en liten krets.
"Jag har suttit i styrelsen sedan 2008 men inte förrän i maj 2012 haft den ringaste aning om detta", säger han.
Både S-ledningen, S-distriktet och SSU-förbundet tar dessutom bestämt avstånd från fusk och fiffel.
"Principen i arbetarrörelsen ska vara att vi ska sköta oss oklanderligt. Allt det vi gör ska tåla dagens ljus", sa Stefan Löfven under SSU:s mellanvalsläger på Bommersvik i mitten av augusti.
SSU-förbundets centrala ledning har en lika bestämd uppfattning.
"Att det framkommer nya uppgifter om felaktiga bidragsutbetalningar är fullständigt oacceptabelt. Om några fel har begåtts ska de självfallet rättas till", säger Juan-Pablo Roa, politisk sekreterare på SSU-förbundet, i ett pressmeddelande.
Roa understryker även att det som skett i Norrbotten är en isolerad företeelse.
"Det kan konstateras att det absoluta flertalet SSU-distrikt har helt andra typer av bidragssystem, långt ifrån det ersättningssystem som fanns i Norrbotten. Det vanligaste är att merparten av stödet fördelas efter moderpartiets mandatandel i landstingsfullmäktige. Därmed kan oegentligheter uteslutas i dessa fall", konstaterar Roa.
Därför finns inga skäl att peka ut alla SSU:are som fifflare, fuskare och bedragare. SSU och andra politiska ungdomsförbund har framför allt ett stort demokratiskt värde.
"Vi får inte glömma att de politiska ungdomsförbunden är fantastiska plattformar för att samla, skola och slussa unga samhällsengagerade personer in i politiken", som demokratiministern Birgitta Ohlsson (FP) skrev i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning 10 augusti.
Det tål också att sägas ibland.