Säkerhetsbesiktningen utfördes av Kiruna fjällsäkerhetskommitté i samverkan med Naturvårdsverket, länsstyrelsen Norrbotten, Svenska turisföreningen, polisen och fjällräddningen. Man gick ut för att kontrollera leder och potentiellt farliga passager för att kunna förebygga olyckor i framtiden.
Kräver kunskaper
"Det är mycket positivt och av stort intresse för det rörliga friluftslivet att fjällmassivet kring Kebnekaise lockar allt fler besökare. Varje år inträffar dock både tillbud och olyckor i samband med toppbestigningar i området. Att genomföra en framgångsrik toppbestigning i den högalpina miljö som Kebnekaisemassivet innebär kräver bra förberedelser och rätt kunskaper samt bra utrustning. Känner man sig osäker så rekommenderar vi att man anlitar en bergsguide eller annan motsvarande kompetens", skriver Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Nya förutsättningar
Klimatförändringarna som pågar nu kommer troligtvis att påverka fjällbesökarna inom bara några år.
- Kebnekaise är och kommer att vara ett fjäll som man inte alltid är garanterad att nå toppen av. De nya förutsättningarna med den glaciala avsmältningen av toppområdet innebär helt nya utmaningar för Kebnekaiseområdets fjällturism och för fjällsäkerhetsarbetet, säger Anders Morell, Kiruna Fjällsäkerhetskommitté.
Resultatet efter säkerhetsbesiktningen kommer att diskuteras under veckan och det preliminära resultatet med dess förslag till åtgärder kommer att presenteras senare, skriver Fjällsäkerhetsrådet i ett pressmeddelande.