Jeff Ahl, som också är bosatt i Boden, valdes in i riksdagen 2014, men väljer att kliva av efter en mandatperiod.

– Jag återkandiderar gärna någon gång i framtiden, men av olika skäl är det inte aktuellt just nu, säger han i ett pressmeddelande.

I de tidigare riksdagsvalen har Sverigedemokraterna använt sig av samma riksdagslista i hela landet och Jeff Ahl har valts in på ett mandat från Hallands läns valkrets. Nu tar SD i Norrbotten för första gången fram en lokal riksdagslistan – och när både valberedningen och distriktsstyrelsen har sagt sitt föreslås alltså Robert Lund bli nytt förstanamn.

Johanna Kenttämaa från Övertorneå är föreslagen som nummer två och Elin Håkansson på Piteå är trea på den föreslagna listan.

– Tre duktiga kandidater. Jag vet att alla tre tillsammans, eller var för sig, skulle och kommer att företräda våra väljare på ett alldeles utmärkt sätt om de kommer in i riksdagen i höstens val, säger Robert Håkansson som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna.

Listan tas slutligen på en nationell valkonferens i Stockholm 16–18 mars, efter att partiets centrala valberedning har sammanställt förslagen. Resten av namnen på listan offentliggörs först när valkonferensen har fastställt listan.

Jeff Ahl har inte gått att nå för en kommentar.