Många blev upprörda när regnbågsflaggan brändes i Boden sommaren 2017. Rickard Söderberg lovade att komma till Boden och hissa en ny prideflagga. Det gör han på Medborgarplatsen i Boden den 22 mars. Det blir också startskottet på Bodens första pridefestival.

Det kommer bli en pampig och stämningsfull invigning, lovar Lotta Styvén.

Rickard Söderberg ger en konsert på Saga på kvällen och dagen därpå intar Maxida Märak den scenen. På lördagen blir det precis som i Överlueå kyrka drop in-vigsel fast i stadshuset.

Artikelbild

| Gaytenor. På festivalens öppningsdag blir det föreställning med Rickard Söderberg. Han kommer även att delta i invigningen tillsammans med Bodens kommunalråd, Inge Andersson.

– Vi kände att vi måste kunna erbjuda borglig vigsel också, säger Lotta Styvén.

Astrid Sundström Lundström är borgerlig vigselförrättare och det var självklart för henne att ställa upp.

– Jag viger samkönade par. Kärlek är till för alla. Man har rätt att leva med den man vill leva tillsammans med. Det är ett högtidligt och viktigt beslut, ett stort kärleksbeslut.

Festivalen är inte enbart glam och glamour. Den har ett syfte och det är att främja alla människors lika värde.

Artikelbild

| Föreläsning. Sahar Mosleh kommer till Boden och föreläser på festivalens sista dag om hur det är att vara lesbisk muslimsk funkis.

– Boden ska vara en välkomnande stad för alla. Jag tycker att den är det, men det kan bli bättre, säger Lotta Styvén.

Det är ändå så att den nazistiska organisationen NMR är verksam i Boden. De tog på sig sommarens flaggbränningar. De kommer att ställa upp i kommunvalet och ska demonstrera på 1 maj. Lotta Styvén anser att det därför känns extra viktigt att reagera och manifestera.

Artikelbild

| Meet and greet. Thomas Sekelius kommer till Boden och ska på festivalens tredje dag, 24 mars, föreläsa. Efteråt blir det meet and greet.

Astrid Sundström Lindström tillägger att det är viktigt att sätta ned foten för vad som är rätt och riktigt.

– Vi är för ett öppet samhälle där alla har lika rätt och lika värde, säger hon och poängterar att det gäller att visa att de mörka krafterna är i minoritet

Artikelbild

| Uppträder. Maxida Märak kommer på fredag kväll att uppträda på Saga.

Lotta Styvén har inom Boden Event jobbat med festivalen på deltid, 20 procent, men mest har det gått åt kvällar och helger. Hon har arbetat tillsammans med en liten arbetsgrupp med representanter från kyrkan, ABF och RFSL. Där i har det även ingått en kulturarbetare och en representant för personer med funktionsvariationer.

Det blir sång, musik, poesi, dans, film och föreläsningar. Programmet är gediget. Lotta Styvén lyfter särskilt fram Sahar Moslehs föreläsning på söndagen om att vara "lesbisk muslimsk funkis".

Artikelbild

| Första. Lotta Styvén har tillsammans med en mindra arbetsgrupp på relativt kort tid lyckats arrangera Bodens första pridefestival . Northern Light Pride Boden.

– Det kändes jättebra att få hit henne. Det är flera starka kvinnor med på festivalen.

Hela festivalen bygger på ideella krafter och alla volontärer har en viktig uppgift. Astrid tycker det är roligt att det är så stor uppslutning och Lotta berättar att det även kommer folk från södra Sverige till Boden för att delta. Prideparaden genomförs på lördagen.

– Jag hoppas få med så många som möjligt, avslutar Lotta Styvén.