NSD:s chefredaktör Kalle Sandhammar slutar för att bli chefredaktör och vd på UNT. Han tar över efter Charlotta Friborg som blir onlinechef på SVT. Kalle Sandhammar har varit chefredaktör på NSD i fyra år och tog över efter Anders Ingvarsson.

Varför sa du ja till jobbet på UNT?

– Det är med ett visst vemod jag lämnar Norrbotten och NSD, jag har haft en fantastisk tid här med suveräna medarbetare. Samtidigt lockade det att göra något nytt efter fyra år och UNT är ett spännande mediehus på en marknad som växer. Det kändes som en rolig utmaning.

Det sker stora förändringar på NSD och i Norrbottens media där redaktionerna för NSD och Kuriren ska slås ihop vid årsskiftet. Är det rätt tid att lämna nu?

– På ett sätt är det väl aldrig rätt tid att lämna. Men förändringar sker hela tiden i mediebranschen och både NSD och Norrbottens Media är starka organisationer med många bra medarbetare, så jag är övertygad om att det går alldeles utmärkt utan mig. Detta med UNT seglade upp snabbt här under de senaste veckorna, så det var svårt att planera bättre.

Hur känns det att lämna NSD?

– Det är väldigt dubbelt. Det känns roligt med en ny utmaning men jag kommer att sakna både den engagerade läsekretsen och mina medarbetare. Men nu ska jag ju vara kvar under hösten, så jag försöker skjuta känslorna framför mig.

Vem blir din efterträdare?

– Jag håller tillsammans med övriga Norrbottens Media precis på att ta fram den nya gemensamma nyhetsorganisationen som ska sjösättas efter årsskiftet. Klart är att NSD:s redaktionschef Lenitha Andersson-Junkka får en central roll där, som chef för hela den nya redaktionen.

Vad har varit det svåraste beslutet under din tid på NSD?

– Det har varit en spännande och bra tid, där läsningen av NSD:s lokala journalistik har ökat. Ska jag lyfta fram något specifikt negativt så blir det förstås de nedbemanningsprocesser som vi varit igenom. Mediebranschen är extremt konkurrentutsatt via till exempel Google och Facebook, och när personal drabbats har det varit smärtsamt. Det är inte bara i Norrbotten som det blir färre journalister, men det är naturligtvis dåligt.

Vad är du stolt över?

– Att NSD har Sveriges vassaste nyhetsredaktion. Den är oöverträffad när det bränner till, det har jag sett prov på oräkneliga gånger under de här åren. Fast det är inte min förtjänst. Det har också varit fantastiskt att jobba i det medieklimat som finns här i Norrbotten, med två starka lokala tidningar. Jag hoppas att norrbottningarna förstår att de är lyckligt lottade när det kommer till mediebevakning, om man jämför med många andra ställen i Sverige. Det är något att värna och slå vakt om tillsammans.

Vad hoppas du kunna göra på UNT?

– Mediehuset UNT har en stark position i Uppland, med bra medarbetare och gott rykte. De möter naturligtvis samma utmaningar som alla andra i mediebranschen och mycket kommer att handla om att stärka det som är bra i tider av snabb förändring. Men jag ska börja med att lyssna och lära känna, jag går tror inte på att gå in med en färdig agenda.

Hur ser du på tidningsbranschens framtid?

– Den är ljus, om man utgår från intresset. Tidningarna utgör tillsammans med det digitala erbjudandet fortsatt den mest effektiva marknadsplatsen. Den lokala journalistiken röner större intresse än någonsin. Berättande är ständigt på modet och lättillgängligheten att ta del av journalistik har aldrig varit så bra. Utifrån detta vore det väl tusan om man inte ska hitta något sätt att få runt affären även i framtiden. Så jag är optimist. Det behövs bra lokal journalistik.

Kalle Sandhammar slutar på NSD vid årsskiftet.