Nu flyttas Gula raden i Kiruna

På onsdag påbörjas flyttlasset av Gula raden och 16-manarbetarbostäderna som nu står de sista dagarna på Hjalmar Lundbohmsvägen.

På onsdag flyttas Gula raden till området vid nya centrum. Ett av många flyttprojekt under året.

På onsdag flyttas Gula raden till området vid nya centrum. Ett av många flyttprojekt under året.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-07 21:04

Den nya platsen blir vid Kiruna nya centrum vid gamla skjutbaneområdet och de nya studentbostäderna längs Kurravaaravägen.

Först ut blir Gula raden och därefter 16-mannabostäderna. En timma beräknas flytten av en byggnad ta och transporten går från Hjalmar Lundbohmsvägen längs Malmvägen och ner till Kurravaaravägen i en hastighet av fem kilometer i timman. 

– Vi planerar att flytta ett hus per dag under en veckas tid. Väderlek kan göra att vi måste flytta fram planerna men än så länge ser allt ser bra ut, säger Fredrik Björkenwall, kommunikatör på LKAB.  

Björkenvall säger att det kommer att vara begränsad framkomlighet längs flyttvägen och hoppas på förståelse. 

– Vi vill inte att man ska köra i följetång med bilar efter bilarna eller framför av säkerhetsskäl. Det är tunga ekipage och viktigt att man håller avståndet, säger Björkenvall. 

Vid nya centrum står sedan tidigare Länsmansbostaden. Tidigare i år blev det klart att 39 byggnader ska ha flyttas fram till 2035 till både nya centrum och det nya kulturområdet på Luossavaara. Däribland Pekinghuset, Gamla brandstationen och Tusen toner. 

– Förändringens vindar kommer blåsa ordentligt kommande år och vi ser bland annat fram emot flertalet bostadshus och affärslokaler i nya centrum och inte minst ett helt nytt hotell. Jag tror det här blir riktigt bra, säger Mari Kuokkanen, projektledare på LKAB. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!