Nu rivs Disponentvillan i Malmberget

Rivningen av en av Malmbergets vackraste byggnader, Disponentvillan, har påbörjats och innebär att ytterligare en epok går i graven.

Byggnaden har funnits i över 100 år men nu rivs den.

Byggnaden har funnits i över 100 år men nu rivs den.

Foto: Thage Johansson

Malmberget2019-10-07 21:14

Disponentvillan byggdes 1894 för förste gruvingenjör Axel Dellwik och efter honom bodde gruvans disponenter i huset på kullen med utsikt över hela Malmberget. I slutet av 1980-talet köptes huset av två privatpersoner. Byggnaden renoverades delvis invändigt och utvändigt. Men i början av 2000-talet köpte LKAB tillbaka Disponentvillan.

Sedan många år står huset tomt bakom industristängslet. Enligt ett samverkansavtal mellan kommunen och LKAB skulle huset bevaras men gruvbolaget sade till Norrbottens Media  för snart två år sedan att det inte är ekonomiskt försvarbart att flytta den. Men nu är det klart vad som ska hända med byggnaden. Den ska leva vidare på annat sätt:

 – Vi bygger en replika av Disponentvillans utsida, i Koskullskulle, på Solbackens högsta punkt. Vi är skyldiga att göra det här och byggnaden har ett kulturhistoriskt värde. Vi vill samtidigt ge det en bra funktion. Eftersom vi har behov av lokaler för kurs och konferenser ser vi att den här lösningen blir en winwin, säger Bo Krogvig, kommunikationsdirektör LKAB. 

Byggnaden kommer att ha ett mindre antal övernattningsrum. Under hösten har demontering av detaljer som ska återanvändas påbörjats och demontering och rivning av Disponentvillan ska vara klart i år.

För några år sedan stängslades villan in.
För några år sedan stängslades villan in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!