Det är närmare 1 000 stycken personer som har slagit upp ett läger i Kallak där de under 28 dagar ska vistas. Men under förra veckan anmälde Jokkmokks allmänning Rainbow Gatherings tältläger då de enligt Christian Rimpi, allmänningsförvaltare i Jokkmokk, saknade tillstånd för att vistas på platsen. Nu bekräftar Fredrik Söderlind, förundersökningsledare vid polisen i Kiruna, att en förundersökning har inletts.

– Det har kommit in en anmälan om egenmäktigt förvarande genom att den här gruppen människor olovligen har slagit läger i området och att markägaren inte har haft tillgång till sin mark. Det har medfört en olägenhet.

Han berättar att de har haft en polispatrull på plats under helgen som har konstaterat att det råder god ordning i tältlägret och att de är betydligt färre på plats än de var i början av augusti.

– Det finns inget som kommer att medföra att vi gör någon omedelbar åtgärd. Jag har hört att de har blivit erbjudna en annan plats på statlig mark men det är ingenting som jag kan bekräfta.

Fredrik Söderlind beskriver situationen som "inget brådskande".

– Det finns ingen anledning till att vidta några åtgärder från vår sida. Det verkar som att de packar ihop nu och frågan är om de åker iväg tidigare än vad som tidigare var bestämt.