Under julledigheten ägnade jag mig bland annat åt att sluka Aftonbladets stora satsning Min generation. Nonsensläsning skulle vissa säkert kalla det, men jag fann det rätt roande att läsa om generationers egenheter.
Jag tillät mig imponeras över de träffsäkra beskrivningarna. 50-talisterna, den sista bondegenerationen, de som vill väl och inte behöver ha så kul hela tiden. 60-talisterna som de evigt unga. De duktiga och solidariska 70-talisterna. De tjafsiga 80-talisterna som är fulla av självförtroende (jepp, min generation).
Under samma julledighet mellan allt ätande såg jag också dokumentären Cowspiracy – hemligheten bakom hållbarhet. En rätt omskakande upplevelse som kan få vem som helst att överväga att bli vegan i princip pronto. Den visar på hur köttindustrin påverkar miljön negativt och poängen är att vi måste minska vår köttkonsumtion.
Det är där vi är. Att njuta av en oxfilé med beasås med gott samvete är inte längre en självklarhet (en älgstek däremot mer okej).
Allt vi gör påverkar vår natur.
Även livet online.
Den digitala världen växer explosionsartat. I takt med att vår vardag blir uppkopplad krävs datalagring. I måndags besökte energiminister Ibrahim Baylan (S) Luleå för att bland annat prata om energieffektiviseringar. På programmet stod ett besök på den nya forskningsanläggningen SICS North på LTU, som ska göra nästa generations serverhallar ännu mer miljövänliga. Hans parti jobbar även för en skattesänkning för serverhallar till 2017. Enligt Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) skulle det kunna skapa 2 000 nya jobb i länet.
Varför är det så intressant med serverhallar? Ett argument är just att de ger välbehövliga arbetstillfällen till Norrbotten. Ett annat argument som lyfts fram är våra unika förutsättningar. Vår hållbara elförsörjning med vattenkraften i spetsen är attraktivt, och skapar tillsammans med kylan miljövänligare anläggningar.
”Behovet av serverhallar kommer att öka och det finns få länder i världen som på ett hållbart sätt kan förse dem med energi. Sverige har nog bland de bästa förutsättningarna”, säger Ibrahim Baylan.
Just nu pågår en energikommission, som ska gå igenom hur Sverige energiförsörjning ska se ut i framtiden. Men är det då inte också en stor utmaning att bjuda in elintensiva anläggningar? Speciellt om antalet skulle öka, som det nu förbereds för.
”Det är klart det är en utmaning. Men vi använder inte mer el nu än vi gjorde på 80-talet. Vi måste använda energin på ett klokt sätt. Jag ser hellre att serverhallarna ligger i ett område där de kan ha begränsad påverkan på miljön, än i områden med fossila bränslen”, säger Ibrahim Baylan.
Vårt digitala leverne förenklar inte bara vår vardag, det påverkar också miljön. Ett enkelt sök i en sökmotor eller en titt på en video orsakar koldioxidutsläpp. Enligt uträkningar har elektriciteten som användes för att kolla på musikvideon Gangnam style, med över två miljarder visningar, orsakat 5 000 ton i koldioxidutsläpp.
Att flygresor påverkar klimatet känner vi till. Vi har drillats i att källsortera. Vi har nu även varnats för köttet. Miljöfrågan vi kan ställa vid nästa (vegetariska?) rödvinsmiddag: hur mycket googlar du?
80-talisterna vill gärna rädda världen och miljön. Men jag tror inte vi kommer lyckas med det, vi är rätt upptagna med att förverkliga oss själva. Mer hoppfullt är det då att läsa om 90-talisterna.
Generationen som ofta utmålas som söndercurlade superegoister kan vara värda att omdefinieras. På grund av att de vuxit upp i en orolig och snabbt föränderlig värld värnar de familj, arbete och bostad på samma sätt som de konservativa 30-talisterna gjorde. 90-talisterna är Generation Ordning. När det gäller politik är de krassa, de har sett drömmar gå i kras.
De lever visserligen sina liv online (vem gör inte det?), men de brinner för miljön. De är, enligt studier, en grön generation som drömmer om ett hållbart samhälle. I mina öron låter det precis som något den här världen kan behöva framöver.