Charmigt slut på en kunglig Norrbottensresa

Foto: Bengt-Åke Persson

Nyhetskrönika2009-08-21 06:00
Elin Karlander blev stoppad av polisen utanför gallerian i Torneå vid 16-tiden i går. Jag vet inte om ordningsmakten såg henne som en potentiell attentatsman, men för någon sekund såg Elins dröm om att uppvakta kronprinsessan ut att kunna slås i spillror.
Men Victoria hade sett henne - och polismannen släppte fram den åttaåriga flickan från Boden.
Kronprinsessan tog emot buketten, och det lilla kortet där det stod "Grattis till förlovningen", med ett leende.
- Hon sade att jag var gullig, sade Elin Karlander efteråt, och lade till att hon gillade Victoria "för att hon är prinsessa".

Det var ett charmigt slut på en kunglig Norrbottensresa som handlade om att förlora ett krig och äta fyrkantig palt, vinna en fred och tvista om surströmming.
Allt började på en gisten brygga vid gamla färjeläget i Pitsund strax före 10. Där satt 85-åriga Maj Lundgren på en kudde och väntade på kungligheterna.
- Man måste komma hit den enda gången de är här. Det här är sista chansen för mig vet du, sade hon och skrattade.

Vid färjeläget låg det en bro år 1809. Den ville svenskarna bränna ner, så att de invaderande ryssarna skulle få problem med transporterna. Den svenske majoren C.F. Hauswolff kom farandes med fregatten Jarramas och sex däckade kanonslupar för att förstöra bron. Men general Nikolaj Kamenskijs män hade byggt förskansningar och slog tillbaka svenskarna. Hauswolff förlorade sex män och blev själv skadad tillsammans med 18 andra soldater.
Det var den sista striden i 1808-1809 års krig mellan Sverige och Ryssland. Några veckor senare hade svenskarna förlorat Finland men fått 200 års fred.
Bredvid färjeläget gick Piteås PR-man Tomas Riklund runt med ett diplom på ryggen. På det stod "Palt necesse est", alltså "palt är nödvändigt". Riklund hade ordnat så att kungligheterna blev hedersmedlemmar i Svenska paltakademien, där han själv är ständig sekreterare.
- Victoria kommer, ropade tre killar med kepsar då en stridsbåt lämnade av Carl XVI Gustaf, Silvia och Victoria.
P-O Eriksson följde. Han klev ut från fören, såg ut att tappa balansen och jag tänkte att "herregud han faller igen". Du såg säkert bilderna från Västerbotten i torsdagens NSD.
Men landshövdingen återtog kroppskontrollen och gick värdigt upp till minnesstenen med de andra hedersgästerna.
Kungen, med brunbränd nacke och vit näsduk i kavajfickan, såg ut att vara på ett strålande humör. Han skämtade med Piteås kommunalråd Peter Roslund (S) medan drottningen log i mossgröna skor.
Närmare 500 människor trängdes runt minnesstenen i Pitsund i går. Runt 5 000 var i Torneå och Haparanda. Jag tror inte att de kom på grund av historieintresset, inte heller på grund av att den ryske ambassadören Alexander M. Kadakin lade ner en krans.
Jag garanterar dig att många kom för att kungafamiljen är hetare än på länge. Att både prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria förlovat sig skapar intresse. Gilla det eller inte, den svenska kungafamiljen är populär. Och i går var det rojalisternas dag i länet.
- Det blir ett stort bröllop. De är verkligen fina, sade Kerstin Sandström, 65.

Mängder av journalister trängdes vid den korta pressträffen, där kungen fick svara på om han skulle smaka surströmming - det var ju premiär.
- Nej. Jag äter inte surströmming, sade han.
- Jag har provat. Jag tycker att det är gott, sade drottningen.
- Vi tycker olika i familjen. En del är finsmakare, sade kungen och skrattade.
Sedan kördes alla iväg till Pite havsbad, där de fick någon typ av fyrkantig palt, enligt akademiordföranden Riklund.

Till Haparanda kom kungligheterna i helikopter på eftermiddagen. De togs emot av kommunalrådet Sven-Erik Bucht (S). Han slog ihop händerna framför sin gula slips och log som om han fått ytterligare ett Ikea av Ingvar Kamprad.
Sedan gjorde Bucht en liten kupp. Han sade att Torneå och Haparandas gemensamma torg skulle heta Victoriatorget, och att drömmen var att kronprinsessan skulle inviga det 2011.
- Ni förstår väl att det innebär att kronprinsessan kommer att inviga torget och därför säger vi på återseende, svarade kungen.
Rolando Sevallos, 31, som flyttat till Haparanda från Ecuador för fyra år sedan gav också en bukett till kronprinsessan innan kungligheterna lämnade länet. Han fick en kram som tack.
- Jag tycker om henne jättemycket. Jag tittar på henne på teve. Hon var jättetrevlig och har ett varmt hjärta, sade han lyckligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om