Nytt tvätteri i Överkalix

Ett nytt tvätteri ska startas i Överkalix. Just nu pågår iordningställandet av de nya lokalerna.

Kommunens nya tvätteri ska inrymmas här i det gamla apotekshuset mitt emot Folkets hus.

Kommunens nya tvätteri ska inrymmas här i det gamla apotekshuset mitt emot Folkets hus.

Foto: Maria Engström-Andersson

Nyheter2019-10-31 10:47

Bakom det nya tvätteriet står Överkalix kommun. Anledningen är arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om smittorisker, vilka innebär att arbetsgivarna från och med november ifjol är skyldiga att tillhandahålla arbetskläder till personal inom vård och omsorg.

 – Kläderna ska av hygienskäl kunna bytas flera gånger om dagen. Det betyder att det blir en hel del tvätt, säger kommunalrådet Anne Jakobsson (S).

Innan kommunstyrelsen i september tog beslutet om tvätteriet tittade man även på att leja bort tvättandet. 

– Men närmsta tvätteri finns i Jokkmokk.  Det blir ganska omständligt att skicka kläderna dit. Samtidigt skulle de långa resorna leda att fler plagg måste köpas in. Så då valde vi det här som ska bli billigare och effektivare, säger Anne Jakobsson.

Ett annat viktigt plus är enligt henne att tvätteriet ger sysselsättningsmöjligheter på orten – dels till en ansvarig handledare men även till personer som behöver praktikplatser:

– Det gäller människor utanför arbetsmarknaden.

Platsen för det nya tvätteriet blir i det gamla apotekshuset mitt emot Folkets Hus. Just nu håller den kommunala stiftelsen Överkalixbostäder på att ställa i ordning lokalerna som sedan ska hyras av kommunen. 

– Parallellt ska också kläderna köpas in, säger Anne Jakobsson  

Uppstartskostnaden beräknas till omkring 900 000. Driftskostnaden bedöms till 820 000 samt 880 000 kronor under första respektive andra året. Då ingår hyra för maskiner. I slutet på året beräknas tvätteriet vara igång.

Varför har det dröjt?  

– Det har helt enkelt tagit den här tiden, säger Anne Jakobsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!