Oenighet om schema – ambulanskrisen olöst

Förhandlingarna om det nya schemat slutade i oenighet mellan regionledningen och facken. Krisen för ambulansen i Jokkmokk är därmed olöst.

Therese Mämmi.

Therese Mämmi.

Foto: Privat

Jokkmokk/Pajala2019-02-26 14:08

Det nya schemat för sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare vid hälsocentralerna i Jokkmokk och Pajala innebär att de går från beredskap till jour. På ambulansen i Jokkmokk har situationen var mycket pressad och lett till att en stor del av den fasta personalen sagt upp sig.

– Vi är överens om att schemat innehåller förbättringar. Men facken har flera synpunkter som vi inte kunnat tillgodose. Därför avslutades förhandlingen i oenighet, säger Gitt Ström, närsjukvårdschef.

Läs mer: Kris på ambulansen – personalen flyr

Bland förbättringarna finns åtgärder som innebär mindre övertid och längre sammanhängande ledigheter.

– Vi hoppas att det i alla fall ska räcka för att personalen ska välja att stanna hos oss, säger Gitt Ström.

Klart är att det nya schemat kommer att införas på båda orterna under våren.

Vid förhandlingen i slutet av förra veckan närvarade representanter för Vårdförbundet och Kommunal.

Facken ville att arbetstiden skulle läggas på ett sådant sätt att medlemmarna i Pajala och Jokkmokk räknats till nattarbetstid och därmed fått ner veckoarbetstiden.

– Så är det för övriga övriga ambulansstationer i Gällivare/Kiruna närsjukvårdsområde. Hade arbetsgivaren valt att förlägga arbetstiden en timme till, det vill säga till 03 i stället för 02, hade medlemmarna omfattats av nattarbetstid, vilket gett en veckoarbetstid på 34,33 timmar i stället för 38,25 enligt det centrala arbetstidsavtalet. Vi anser inte att det ska skilja fyra timmar i veckoarbetstid beroende på vilken ort du arbetar på och vi tror inte heller att det är gynnsamt ur rekryteringssynpunkt till glesbygden, säger Therese Mämmi, styrelseledamot vid Vårdförbundet Norrbotten.

Läs mer: Krismötet avbrutet: "Flera anledningar"

Fem anställda vid ambulansen i Jokkmokk har sagt upp sig och kan sluta under våren. I Pajala finns inga uppsägningar.

– Jag har varit i kontakt med personalen men det här är ganska nytt ännu och de funderar fortfarande på det förslag som arbetsgivaren har lagt fram. Det nya schemat är bättre än det gamla men de kan inte ta något beslut ännu, om de ska fullfölja uppsägningen eller väljer att vara kvar, säger Christina Nilsson Marttala, sektionsföreträdare vid Kommunal.

Skillnaden mellan beredskap och jour är att beredskapen bara räknas in i arbetstiden om man kallas ut i tjänst medan all jour genererar arbetstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om