Till vardags lastbilschaufför har Anton Tapani svidat om till arrangör för Gällivare truck meet. Årets nykomling bland lastbilsutställningar och trycket har varit enormt, både bland utställare och besökare.

– Det var en idé som vi har pratat om länge, men vi hade ingen aning om hur stort det skulle bli, säger Anton Tapani.

Runt 50 ekipage vallfärdades till Malmfälten för att få visa upp sina bästa fordon och tävla om priser i fem olika kategorier, bland annat Publikens bästa och Årets original. Stack ut gjorde priset Queen of the road, alltså Vägens drottning. Ett pris som delas ut av nätverket med samma namn till kvinnliga chaufförer som utmärkt sig. Priset gick i Gällivare till Petra Fredriksson som kör för Anderssons Åkeri i Kangos, men har ursprunget i Emmaboda. Hon flyttade till Norrbotten för att köra malmbilar och har blivit kvar. Bibbi Steinert, representant för Queen of the road, har själv kört i 40 år och tycker det är viktigt att främja kvinnor i branschen.

Artikelbild

– Vi vill vara ett stöd för kvinnor inom transportnäringen. För att uppmärksamma det reser vi runt på truck meets och lyfter fram starka kvinnor, men vi finns också i vardagen. Det kan handla om allt från att stötta kvinnor i näringslivsfrågor till att hitta schyssta arbetskläder som passar, säger Bibbi Steinert.

Originalitet och stil lyfts fram som viktiga egenskaper bland utställarna. I hytten på Bjarne Olofssons lastbil från Olofssons Åkeri i Bredträsk sitter Emma Lee Jatko, som kör för Wiiks Transport i Nordnorge, och Marko Jolanki från Br Jolanki Åkeri i Kalix. De tycker det är viktigt att göra jobbet själva med lastbilarna. Allt från det utvändiga till hyttens inredning.

– Tyvärr är det lika på truck meets som på andra utställningar, att den som har mest pengar kan ha snyggast fordon, men det är inte samma sak. Har man gjort allt själv kan man känna sig stolt på riktigt, säger Bjarne Olofsson.

Tackropen och ryggdunkarna haglar över arrangörerna Anton Tapani och Bengt Arne Storm, som hoppas att eventet ska bli ett stående inslag i branschen. De filar redan på nästa års sammandrabbning.

Artikelbild

| Drottningar. Vinnare Petra Fredriksson tillsammans med Bibbi Steinert från nätverket Queen of the road.

– Nästa år får vi nog leta efter ett större område att hålla till på så att alla får plats. Det har varit enormt mycket jobb att få allt att funka. Det tänker man inte på innan. Säkerheten och alla tillstånd man måste ha. Nästa år måste kanske någon av oss jobba heltid med arrangemanget, men det har varit grymt kul och värt allt slit, säger Anton Tapani.