NSD berättade för en tid sedan om betyget som de äldre själva ger äldrevården på särskilda boenden i Socialstyrelsens Äldreguide. Resultaten varierar kraftigt.
– Äldreguiden omfattar mycket, slutsiffran på helheten visar på vissa ställen att 80 procent av de äldre är nöjda och det kan tyckas är nöjaktigt, men en del äldreboenden får så lågt som 56 procent nöjda äldre, säger Bertil Pääjärvi, från PRO distriktet Norrbotten.
Med anledning av Äldreguidens resultat har det kommunala pensionärsrådet i Kalix kallat till ett extra sammanträde.
– Varför är det så stora skillnader i äldrevården? På ett ställe får bemötandet 100 procent och på ett annat 60 procent, det reagerar vi kraftigt på, det är inte acceptabelt och vi undrar vad som är orsaken. Vi vet att majoriteten av personalen som jobbar på golvet gör ett fantastiskt arbete men samlat säger vi att det måste till fler händer i äldrevården. Det är också viktigt med kompetens och möjlighet till vidareutbildningar för personalen. Nu vill vi se vad politikerna gör i frågan.
Han konstaterar att äldrevårdens personal är pressade på många håll.
– Folk slutar för att de inte orkar. De går hem med ångest över tillkortakommanden, det är alarmerande. Det är inte heller lätt att få ny personal till de här jobben. Nysvenskarna kommer mer och mer, de är duktiga och kunniga men språkförståelsen kan bli problem. Så är det också med finskan, i Haparanda är det bättre med kunskapen i finska än hos personalen i Kalix.
Många äldreboenden får låga betyg vad gäller möjligheten att påverka när och hurdan hjälp de äldre ska få.
– Vi i PRO får samma signaler. Vårdgivaren säger att de äldre ska få bestämma, men vi får andra signaler. Även hur biståndsbedömningar fungerar är vi frågande till, en närstående ska alltid få vara med och vilka önskemål de äldre ställer måste tas hänsyn till, många äldre ställer inte krav, de bugar och bockar.
Många äldre saknar också utevistelse.
– Jag tror inte vårdgivaren har möjlighet att erbjuda det som önskas. Vi är väldigt kritiska till att de äldre inte får bestämma nog mycket och när vi ser låga siffror på bemötande blir vi ängsliga. Jag personligen är väldigt konfunderad. Det står också klart att samhällets plånbok har krympt, säger Bertil Pääjärvi.
Han vet att många är kritiska till att betala hög skatt och han säger att det är ett stort bekymmer att pensionärer betalar mer skatt än löntagare. Samtidigt konstaterar han att skatt är förutsättning för en god välfärd.
– Skatt är ingen straffavgift, jag har alltid sett det som att jag betalar en försäkringspremie.
I sommar efter kongressen kommer PRO att presentera sin egen genomlysning av äldrevården i länet, Äldrebarometern.