En patient med psykisk ohälsa berättade för sin psykiatriker att patienten är orolig för att inte kunna stå emot impulsen att skada sin katt, att kasta den i väggen. Psykiatrikern bröt tystnadsplikten och anmälde sin patient.
Nu är psykiatrikern själv polisanmäld, detta på grund av att psykiatrikern bröt tystnadsplikten.
– Brottrubriceringen är brott mot tystnadsplikten, säger Lotta Daniels, polisens förundersökningsledare.
Lotta Daniels beräknar att utredningen av fallet kommer att ta omkring två månader.
– Vi ska prata med berörda parter och utreda ärendet.
Vad krävs för att få bryta tystnadsplikten?
– Vi ska titta på det. För en person i den ställningen krävs mycket och sjukvården är restriktiv, min känsla är att det ska i vart fall ska handla om ett fängelsebrott, säger Lotta Daniels.
Frågan beskrivs som känslig, en som vill vara anonym säger "hos psykiatrikern måste du kunna öppna dig helt och berätta om alla dina olustiga känslor och obehagliga sidor för att kunna få rätt hjälp" och "den skada som denne psykiatriker tillfogar förtroendet för denna viktiga typ av vård kan vara oändligt stort om det får fortsätta".
För att en psykiatriker ska få bryta sin tystnadsplikt krävs fara för nöd och är också beroende av straffet för det eventuella brottet enligt Socialstyrelsen. Meningen med tystnadsplikten är att skydda patienten och den som bryter mot tystnadsplikten kan dömas i domstol men också bli av med sin yrkeslegitimation.
Nu ska polisen utreda frågan.