Att bevaka krogmiljöer i samband med stängning är rutin för polisen. Efter stängning träffar de på glada kroggäster, men också en rad överförfriskade personer där humöret ofta är svajigt och risken för bråk är överhängande. Ibland uppstår bråk på plats utanför krogen, andra gånger i hemmet senare på natten.
– Vi vet att det är viktigt att vi är på plats när krogarna stänger, det förebygger många händelser, att vi är där har en dämpande effekt. Men samtidigt kan man undra om det är rätt sätt att hantera skattemedel på. Samtidigt som vi övervakar en krogstängning så kan det ske inbrott på en gata två kvarter bort. Om vi slapp bevaka krogstängningar skulle vi kunna lägga resurserna på annat, säger Veronica Utterström, yttre befäl.
Enligt regeln om ansvarsfull alkoholservering ska krögare och barpersonal och ordningsvakter hålla koll på gästernas alkoholintag och deras berusningsgrad, det ska helt enkelt inte synas att en person är berusad.
– Vi inom polisen samverkar med barnpersonal och ordningsvakter, det är viktigt att vi ser berusningsnivåerna med liknande ögon, säger Anders Ekersund.
För två år sedan arbetade polis och ordningsvakter "by the book" vid ett uteställe i Tornedalen.
– Det blev ramaskri. Folk nekades att komma in på nöjesstället för att de var för berusade, men de hävdade att de var lika fulla som de brukade vara och att de alltid tidigare kommit in på krogen. Kritiken mot oss blev enorm. Men året därpå gjorde vi likadant och då kom betydligt mindre kritik och det var heller inget som helst bråk omkring nöjeskvällen, så vi vet att det fungerar. Vid en för hög berusningsgrad blir det inte längre trevligt för någon, säger Veronica Utterström.
Polisen diskuterar mycket med krogpersonal och samverkar för en trevligare krogmiljö, med lägre berusning. Lägre berusning ger också en säkrare arbetsmiljö för krogpersonalen.
– Krögarna tjänar också på lägre berusning då de får gladare gäster, vi arbetar för det här tillsammans steg för steg, säger Veronica Utterström.
Ett problem är också att det är lätt hänt att personer dricker alkohol när de redan befinner sig i fel sinnesstämning.
– Allting hänger ihop. För hög berusningsgrad kan leda till krogslagsmål, avvisande, till misshandel i hemmet. Om vi föräldrar dricker ökar risken att våra barn dricker. Om barn debuterar tidigt i 13, 14-årsåldern med alkohol ökar risken för missbruk med 50 procent. I stort sett alla som provar på narkotika är påverkade av alkohol. Vi föräldrar måste vara föräldrar, inte polare med våra barn som ser till att barnen får veckopeng, kläder och någonstans att bo. Formandet startar när barnen är små och inte efter deras första fylla. Allting hänger ihop, säger Anders Ekersund, områdespolis.
Många gånger kallas polisen till platser där det förekommer bråk, bråk förknippade med alkohol eller drogintag.
– Det kan faktiskt göra mig sjukt förbannad. Kan vi hålla berusningsgraden nere slipper vi sådant och kan ägna oss åt annat polisarbete. Att dricka alkohol är accepterat i Sverige, men vi måste sänka berusningsgraden då blir vi av med många problem, säger Veronica Utterström.
Vad gäller Ansvarsfull alkoholservering har också Länsstyrelsen och kommunernas alkoholhandläggare en viktig funktion, inte minst genom information.
– Samverkan är ordet, det kan tyckas vara en klyscha men när det fungerar det blir det bra på alla plan, säger Anders Ekersund.
Veronica Utterström ser stora fördelar med den nya regeln.
– Berusningsnivån på krogen är viktig att hålla på en glad nivå, det tjänar krögare på samt det förebygger våld i offentlig miljö. Det är en hårfin gräns när det tippar över till en för berusad nivå. Det skapar ofta många problem dels för den enskilde men också för krögare, ordningsvakter, polis med flera, säger Veronica Utterström.