Det var på lördagsmorgonen, när Bengt-Erik Nilsson skulle hämta några tillhörigheter från klubblokalen nedanför Lappberget, som han upptäckte vad som hade hänt. Bara någon meter från husväggen rykte det fortfarande från resterna av ett spilloljefat.

- Någon har rullat fram tunnan och eldat på rejält underifrån genom att lasta dit bildäck och ved tills allt har exploderat - och att det varit en ordentlig smäll ser man på att det stänkt olja efter hela väggarna och femtio meter ner i skogen, säger Bengt-Erik Nilsson som genast anmälde händelsen till polisen.

Vad som hänt om elden hade fått fäste i husväggen och spritt sig vill han inte ens tänka på:

Artikelbild

"Blir det inte slut med skadegörelsen har vi inget annat val än att stänga lokalen", säger Bengt-Erik Nilsson. På bilden syns spåren efter ett tidigare inbrott.

- Men bakom klubbhuset har en skogsföretagare flera tusen kubikmeter ved...

Inte första gången
Det är inte heller första gången som klubben får ovälkommet besök. Vid ett inbrott i vintras då en dörr slogs sönder stals två omgångar med rallydäck. I våras kom sedan Bengt-Erik Nilsson och en annan medlem i motorklubben på fyra män i 18-20-årsåldern som hade brutit sig in i lokalen. En av dem hade tidigare haft anknytning till klubben.

- Sedan har det varit problem med en massa buskörning i området, där de sönderkörda bilarna dumpats här, berättar Bengt-Erik Nilsson som inte vet om de fyra männen har någon koppling till detta eller det som hänt i helgen.

"Tröstlöst"
Från polisens sida säger man att händelsen ska utredas i vanlig ordning:

Artikelbild

- Vi kommer att höra företrädarna för motorklubben om eventuella tips, om de haft besök tidigare och om det finns någon person som kanske går att knyta ihop med det här. Sedan återstår det att se om brottsrubriceringen håller hela vägen, alltså om det som hänt kunde ha varit fara för någon annans liv eller hälsa, säger Jan Nilsson för Kalixpolisen.

Medlemmarna i motorklubben hoppas på att det ska få stopp på skadegörelsen:

Artikelbild

Motorklubben har även problem med att någon eller några buskör i området och lämnar de sönderkörda bilarna vid bilklubbens lokal. Något som Bengt-Erik Nilsson inte vet om det hänger ihop med helgens mordbrand.

- Vi köpte klubbhuset i samband med en satsning på att få in fler unga i motorsporten. Men blir det inte slut på det här har vi inget annat val än att stänga lokalen. Det känns så tröstlöst när man inte ens hinner laga det som slagits sönder innan det är dags för nästa grej, säger Bengt-Erik Nilsson, och tillägger att helgens händelse innebär både marksanering och ommålning av en hel vägg där oljan stänkte:

- Men vi kommer också att öka kollen av klubblokalen.