Redan innan lördagen stod det klart att upplösningen av årets korta is-SM skulle bli en riktig nagelbitare. Dels på grund av att ledande Jansson inte hade mer än ett tiotal poäng till godo på fjolårssegraren Sören Häggström från Örnsköldsvik och racingräven Kjell Persson från Umeå. Men också för att årets dåliga isar tvingat arrangörerna att korta ned och kurva banan till rena rallycrossvarianten:

Taktikbytet blev lyckat
- Inget som direkt gynnar mig med tung bil och turbo, kommenterade norrbottensföraren. Som aldrig heller lyckades köra upp sig högre än till en fjärdeplats i första finaltävlingen - efter de två värsta kombattanterna och startsnabbe heatvinnaren från Sundsvall, Per Ohlsson.

Till omgång nummer två gällde dock en ny taktik: ett överraskande byte av startspår från yttern till mitten. Vilket resulterade i en betydligt bättre start och att Jansson kunde avancera till en andraplats, bakom Per Ohlson.

Artikelbild

| Publiken vid helgens final i is-SM fick se totalsegrande Mikael Jansson, Morjärvs MS, i ledningen ett varv under lördagens andra och avslutande långnabbsheat. På målrakan blev han dock omkörd av Kjell Persson som jagade på i Volvon bakom.

Femte guldet i karriären
Sedan följde en dramatisk fortsättning. Där en flygtur över plogkarmen för en vilt jagande Sören Häggström och ett plötsligt motorfel för Ohlson i täten bara var en del av innehållet. För Jansson - som fick prova på ledarkänslan ett varv - slutade det hela med en tredjeplats, efter att segrande Kalixföraren Thord Thingvall lyckats kämpa sig förbi. Liksom tvåan Kjell Persson, på målsnöret.

- Men det räckte ju till totalguldet - mitt femte, konstaterade Mikael Jansson mellan grattiskramarna från sambon och sönerna.

Efteråt väntade segerbankett. Och någon barnvakt behövdes inte, försäkrade den jublande glada långnabbsmästaren:

- Klart att hela familjen ska fira!