Det var för drygt två veckor sedan som ett tillslag gjordes på Överkalix kommun, på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten i samarbete med Europeiska åklagarmyndigheten. Vid tillslaget togs datorer och mobiltelefoner i beslag från kommundirektören och en annan tjänsteman.
Orsaken är att EU-medel som beviljats till ett av kommunens förenings- och företagsstödjarprojekt misstänks ha använts på fel sätt. Något som tillbakavisats av kommundirektören Jan Johansson.
– Vi har inte gjort något galet, sa han tidigare till NSD.
Från Ekobrottsmyndigheten säger Jerker Asplund, av Europeiska åklagarmyndigheten delegerad åklagare i Sverige, att utredningen pågår men är i ett så tidigt skede att han inte kan uttala sig om misstankarna stärkts eller försvagats:
– Två kommunanställda är delgivna misstanke om grovt subventionsmissbruk och förundersökningarna är fortfarande i ett inledningsskede där vi genomgår beslagtaget material.
”En hel del förundersökningsåtgärder” hade genomförts redan innan tillslaget, säger Jerker Asplund:
– Jag tänker inte säga vilka. Men det var inte så att det kom ett tips och att vi direkt åkte ut.
Subventionsmissbruk och grovt subventionsmissbruk har enligt honom funnits i det svenska rättssystemet sedan 2017 respektive 2019. Domar finns, men är betydligt vanligare i andra EU-länder. Därför är det nu ett prioriterat område i Sverige.
– Subventionsmissbruk innebär att man fått ett bidrag beviljat av EU, i det här fallet via Jordbruksverket. Sedan använder man det på ett annat sätt än man tidigare uppgett, säger Jerker Asplund.
Misstänks pengarna i Överkalix ha kommit kommunen eller de enskilda till godo?
– Misstanken är att de har kommit kommunen till godo och inte de enskilda.
Gränsen för grovt subventionsbrott räknas ut via ett index och ligger i dag på 300 000 kronor. Fallet i Överkalix, där anmälan gjorts av Jordbruksverket, rör ett projekt för stöd till företag och föreningar delfinansierat med cirka 450 000 kronor i EU-medel.
Påföljden för grovt subventionsbrott är fängelse mellan 6 månader och 6 år, men vid lägre belopp som i Överkalix, brukar det omvandlas till ett alternativt straff, säger Jerker Asplund.
Hur länge beräknas utredningen ta?
– Någon gång under hösten tror jag att vi vet om det leder till åtal eller inte.
Kommundirektör Jan Johansson har tidigare sagt att de pågående projekten inte påverkas av brottsutredningen. Men förra veckan meddelade kommunen att Föreningarnas kväll och Företagens kväll som skulle ha gått av stapeln under veckan skjuts upp ”till hösten”. Förklaringen i mejlet till organisationer och företag är att ”De båda evenemangen finansieras med EU-medel i ett projekt som är under utredning”.
– Tills vi vet var utredningen landar och om de här projekten får bekostas med projektmedel eller måste betalas ur egen börs tycker vi att det är bäst att de skjuts upp. Företagarfrukostarna fortsätter däremot som vanligt, säger Jan Johansson.
Hur upplevs situationen av dina medarbetare på kommunen?
– De tycker att det är väldigt tråkigt. Det gör vi allihop. Men det finns inget annat än att jobba på och låta utredningen ha sin gång, säger Jan Johansson.