Tre gånger har kommunen försökt sälja hotellet till arrendatorn, turistentreprenören Johan Väisänen bakom Explore the North. Men alla tre gånger har affären hindrats genom överklaganden av Sverigedemokraternas Marianne Sandström, ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Överkalix. Men även SD:s främsta representant inom Region Norrbotten, där hon är oppositionsråd.
I hotellturerna har Marianne Sandströms motivering till varför kommunens affär måste stoppas varit att en enskild näringsidkare gynnas.
Det som däremot aldrig kommit fram är att hon och hennes sambo sedan ett antal år tillbaka har personliga band till mannen bakom det skandalomsusade bolaget som dök upp och lade högsta budet på 8 miljoner kronor, Landvetter parkering fastighetsbolag AB, LPF.
Ett företag med kopplingar till en parkeringshärva med falska fakturor, bygglovsbrott, svart arbetskraft och skatteskulder i miljonklassen – och vars dåvarande huvudman, en 47-årig man från Västsverige, är dömd för flera grova skatte- och bokföringsbrott. I domarna framgår att ”målvakter” anlitats i styrelserna för hans företag.
NSD:s granskning visar att Marianne Sandström och hennes sambo har umgåtts privat med mannen, och att sambon och mannen är affärspartners. I offentliga register kan man läsa att två företag som företräds av sambon under de två senaste åren köpt nio fordon från ett bygg- och byggkonsultföretag som Landvetterföretagaren stått bakom. Vidare köpte sambon i sitt eget namn, hösten 2023, ett släp från ett bilskrotsföretag som Landvetterföretagaren, enligt Bolagsverket, är verklig huvudman för.
Företaget är numera satt i konkurs, men det spelade en central roll när mannen dömdes senast, i december 2024. Han fick sex månaders fängelse och fem års näringsförbud för grovt bokföringsbrott.
Enligt två från varandra oberoende källor med god insyn har Marianne Sandström och hennes sambo återkommande under flera år hälsat på hos Landvetterföretagaren och hans familj, liksom han hos dem uppe i Överkalix. Senast var i januari, då flera ortsbor såg sambon och Landvetterföretagaren tillsammans i Överkalix. Sambon bekräftar för NSD att de har umgåtts men "inte ofta".
– Jag tror inte att Marianne har varit med, säger han.
Marianne Sandström var vid senaste kommunfullmäktige kritisk till hur Landvetterföretaget bemötts av kommunen. Men hon har aldrig berättat om sin bekantskap med företagets verklige huvudman. När NSD frågar om saken hävdar hon att det handlar om smutskastning mot henne och hennes familj.
– Alltså, nu får du ju ge dig, jag är absolut inte vän med NN, inte på något personligt plan. Däremot har han lagt till mig på Facebook efter den här hotellaffären, säger Marianne Sandström.
När hon senare får sina citat upplästa framhåller hon att det var tidigare i processen. Nu säger hon att hon haft kontakt med Landvetterföretagaren, och att det är så hon fått insyn om kommunens agerande.
Hon förnekar att hon hälsat på hemma hos honom.
Marianne Sandström säger att hon inte känner till något om sambons affärer. Och att hon och SD lokalt inte heller tycker att Landvetterföretaget är lämpligt att få köpa hotellet.
– Jag har ingen koppling till NN, utan jag gör det här för att jag vill att medborgarna i Överkalix ska få de pengar som hotellet faktiskt kan inbringa, säger Marianne Sandström.
Hon hävdar att ett för lågt och långt arrendeavtal mellan kommunen och nuvarande arrendatorn har sänkt marknadsvärdet och priset och att affären gått fel till.
Rättsexperten Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tror inte att Marianne Sandströms förfarande rent juridiskt är jäv. Utan att det i sådant fall hade krävts att hon eller hennes sambo suttit i styrelsen eller ägt andelar i det intresserade företaget. Däremot hävdar han att agerandet bryter mot regeringsformens krav på opartiskhet, och vid en genomgång av JO skulle fällas:
– Hon är alldeles för intrasslad. Därför skulle hon ha redovisat sina bindningar för fullmäktige eller kommunstyrelsen. Sedan kunde de ha fått ta ställning till om hon ändå kunde vara med och fatta beslut. Det är så kravet är tänkt, och för kommunmedlemmarna är det ju viktigt att det följs.
Sedan vi skrev om hotellaffären i december har Landvetterföretagaren den 22 januari tagits bort som verklig huvudman hos Bolagsverket. Marianne Sandström säger att hon därför inte längre kan ta ställning till om LPF är olämplig som köpare av hotellet.