- Det handlar om kommunens bästa. Vi måste vara lyhörda och visa stor öppenhet. Vi måste samverka för Överkalix utveckling, säger kommunalrådet Leif Nilsson, s.
Tanken är att partierna, som finns representerade i kommunfullmäktige, ska föra fram sina bästa sidor och förslag för en positiv utveckling.
Enad front
Det är någonting som både centerns Christina Hjelm och moderaternas Mats Flink instämmer i.- Överkalix har inte råd med politisk maktkamp, vi måste samarbeta för att skapa så bra möjligheter som möjligt, säger Flink.
Christina Hjelm är av samma åsikt och riktar fokus på de unga.
Enligt arbetsförmedlingens siffor finns det
i Överkalix just nu 120 personer inkrivna som heltidsarbetssökande. Utöver dessa tillkommer 113 personer som arbetar deltid eller är tillfälligt timanställda och som söker ett säkrare arbete. 274 är
i någon form av arbetsmarknadsåtgärder.
Med tanke på att Överkalix har en befolkning på omkring 3 900 personer blir det en utmaning för de styrande att komma tillrätta med jobbproblemet.
Viktig uppgift
- Det är inte bra. Vi måste lägga ned ett intensivt arbete på jobbfronten, säger Leif Nilsson.De satsningar som kommer att göras är att ytterligare underlätta för företag, stötta turismsatsningar och som Hjelm föreslår också satsa på biobränslen och miljöjobb.
Att alliansen segrade i riksdagsvalet tror varken Nilsson, Hjelm eller Flink har någon betydelse för de 35 miljoner som inplanerats till Vattenriket.
- Det är ett taget beslut som knappast kommer att rivas upp. Moderaterna vill satsa på tillväxtregioner och det här är en sådan, säger Mats Flink.
Valet är Nilssons
I riksdagsvalet röstade 59 procent socialdemokratiskt vilket gav Överkalix en andra plats på listan över sossetätaste kommunen. En procent lägre än Kalix som toppade listan.Och trots problem med arbetstillfällen känner överkalixborna tilltro till de styrande socialdemokraterna. 57,5 procent landade kommunresultatet på.
- Det är ett personval, inte partival. Nilsson är duktig, omtyckt och en vanlig människa, konstaterar Mats Flink från moderaterna.
I landet i stort ökade valdeltagandet med 1,3 procent i jämförelse med valet 2002. Men i Överkalix minskade deltagarna
i stället med 4 procent.
Nilsson, Flink och Hjelm är eniga om orsaken.
- Huvudorsaken är en allmän besvikelse på politiken, säger Leif Nilsson.