Lastbilsföraren: "Släpet veks ihop"

Ambulanspersonalen fick felaktiga uppgifter vid totalstoppet på E 10 i lördags.
Därför tvingades de vända om – mitt i en sjuktransport.
– Den ena larmcentralen måste ju känna till vad den andra gör, så sådant här inte kan hända, säger sjukvårdare Magnus Ek.

Fem timmars totalstopp på E 10 i lördags. En utryckande ambulans tvingades vända mitt i trafikkaoset.

Fem timmars totalstopp på E 10 i lördags. En utryckande ambulans tvingades vända mitt i trafikkaoset.

Foto: Fotograf saknas!

Överkalix2014-01-12 13:37

E 10 utanför Överkalix drabbades av totalstopp i uppemot fem timmar på lördag på grund av att en lastbil med släp blockerade vägen.

Singelolyckan inträffade i närheten av Räktforsen vid 11-tiden.

– Några renar kom upp på vägen. Jag bromsade direkt. Men det var mycket halt, och så veks släpet ihop mot lastbilen, sa Sulev Kaasik, föraren till det Estlandsregistrerade lastbilsekipaget som vid tillfället var tomt och på väg söderut från Gällivare mot finska Torneå.

"Ingen information"

Inga personer skadades vid olyckan. Eftersom bärgaren för tunga transporter måste tillkallas från Luleå kom bärgningsarbetet inte igång förrän vid 13-tiden. Sedan dröjde det ytterligare två och en halv timme, innan vägen kunde öppnas. Under tiden bildades kilometerlånga bilköer, inte minst av lastbilar som inte kunde vända – och en hel del irritation:

– "Varför får man ingen information?", ”Varför dirigeras inte trafiken om tidigare, innan olycksplatsen?”, undrade kritiska trafikanter, precis som vid tidigare trafiktillbud i området.

Felaktiga uppgifter

En utryckande ambulans tvingades dessutom vända mitt i trafikkaoset efter att ambulanspersonalen fick felaktiga uppgifter från SOS alarm.

Ambulanssjukvårdaren Magnus Ek berättar:

– Jag hörde på radion att vägen var blockerad. Så när vi fick en sjuktransport från Överkalix till Kalix ringde jag upp larmcentralen för att kolla. Där visste larmoperatören överhuvudtaget inte om olyckan. Hon ville kolla upp saken och ringa upp. När hon gjorde det hade hon fått uppgift att ena vägbanan var körbar. Så då tog vi ju den vägen, men fick vända om och ta en annan väg till Kalix förbi Kypasjärvi.

Se över samordningen

Han tycker att SOS och polisens larmcentral bör se över sin samordning:

– Den ena larmcentralen måste ju känna till vad den andra gör, så sådant här inte kan hända.

Resultatet blev en fördröjning på åtminstone en halvtimme. Något som lyckligtvis inte innebar någon fara för patienten.

– Men hade det varit fråga om exempelvis en hjärtinfarkt hade läget kunnat bli annat. Där är tiden avgörande, säger Magnus Ek.

"Föll mellan stolarna"

Jon Moln-Teike var ansvarigt inre befäl på SOS Alarm under lördagen:

– Vi fick ingen information, annat än att vägen skulle vara delvis framkomlig. Först när ambulansen tvingades vända förstod jag att det rådde totalstopp.

Varifrån kom de felaktiga uppgifterna?

– Det kan ha varit från polisen eller Trafikverket. Jag får ta detta vidare med kollegor i ledningsfunktion på andra myndigheter, så att vi kan samverka på bästa sätt. Det får inte falla mellan stolarna.

Polisen oförstående

Polispatrullen från Övertorneå som kom till olycksplatsen visste inte varför ambulanspersonalen fått fel uppgifter.

– Vi har i alla fall meddelat LKC i Luleå att här råder totalstopp, sa polisman Hans Rantapää.

Apropå de många olyckorna på E10:n som fått namnet ”Dödens väg” säger han att han reagerade när han i veckan läste i tidningen att Trafikverket inte planerar några större åtgärder förrän år 2020-2025:

– Det är alldeles för länge. Samtidigt är inget svart eller vitt. Man måste alltid anpassa hastigheten efter väglaget, säger Anders Ekersund.

NSD har förgäves sökt kommentar från ansvarigt vakthavande befäl hos polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om