Larmet om branden kom på måndagsförmiddagen och gällde ett områden mellan Granträsk och Överkalix. Det tog tid innan räddningstjänsten var på plats. Vid 15-tiden rapporterade räddningspersonal på plats att släckningsarbetet var påbörjat och att det brann i myrmarken.
Under kvällen spred sig branden till skogen på grund av den hårda vinden och ett område på cirka en kvadratkilometer var då antänt. Vindstyrkan uppgick på måndagen till 16 meter per sekund.
– Inte rolig. Det är dammet, röken, allt. Det är värre än vid en skogsbrand. I går låg vinden och röken dessutom rakt på, säger Jonas Larsson, räddningsledare, om arbetsmiljön på den brinnande torvtäkten.
– När vi kom såg här ut som Mordor, säger en av männen i räddningsmanskapet.
På tisdagen ryjker det fortfarande från marken och luften är vass och går inte att andas in utan obehag. Branden är under kontroll, men eftersläckningsarbetet pågår, en yta på 300 gånger 300 meter brinner fortfarande. Vatten till släckningsarbetet hämtas från diken och för att få bort ytspänningen blandas tallolja i. Två kilometer brandslang används.
Jonas Larsson berättar att de är fem man på plats. På måndagen deltog 13 brandmän, tio hemvärnsmän samt 7-8 personer från verksamheten i släckningsarbetet. Då brann det också i skogskanterna.
Kan det bli så att det fortsätter brinna hela sommaren?
– Det kan bli så. Eftersläckningsarbetet kommer i alla fall att pågå i veckor. Det verkar inte heller vara på gång regn, säger Jonas Larsson.
Vad händer om det börjar brinna på något annat ställe i kommunen medan räddningstjänsten är här?
– Vi har folk kvar inne i centralorten. Så det ska lösa sig, säger Jonas Larsson.
På myren pågår torvbrytning.
Är det okej att arbeta och att köra med maskiner när det är så torrt i markerna?
– De som arbetar med det här vill ju göra det när det är torrt, säger Jonas Larsson.
Vem betalar räddningstjänstens insats?
– Det är kommunen.
När det gäller spridningsrisken säger han att " läget under kontroll":
– Branden krymper för varje timme som går.