Oro bland anställda i Överkalix

De anställda inom äldrevården i Överkalix är oroliga. Vem ska få gå? Vem ska få stanna?En sak vet de däremot: Kommunen ska spara, och det är en så kraftig besparing att 24 personer förlorar sitt arbete.- Det är hemskt att jobba nu, säger undersköterskan Margaretha Jakobsson.

Karl- Bertil Nilsson, Margaretha Jakobsson, Lena Andersson och Annika Engman ställer sig frågande till om det sparas på                 rätt sätt. Med färre personal än de har nu kommer de inte att kunna ge de äldre på boendet den vård de ger i dag. FOTO: Susanne Jansson

Karl- Bertil Nilsson, Margaretha Jakobsson, Lena Andersson och Annika Engman ställer sig frågande till om det sparas på rätt sätt. Med färre personal än de har nu kommer de inte att kunna ge de äldre på boendet den vård de ger i dag. FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

ÖVERKALIX2009-07-07 06:00
På Brännas äldreboende är stämningen låg. Personalen är rejält omskakad och oroad över beskedet om att socialnämnden ska spara 7,5 miljoner, vilket drabbar 24 underskötersketjänster.
Personalpoolen som startades 2003 försvinner helt och med den 18 tjänster.
- Märkligt. Personalpoolen startades för att det skulle bli billigare än all den kvalificerade övertid som betaldes ut. Nu ska de spara genom att dra in poolen, säger undersköterskan Karl-Bertil Nilsson.
De unga får gå
Han jobbar själv i personalpoolen och kommer inte att tillhöra de 24 som får gå.
- Det är de unga som har minst tid som får sluta. Om de inte får några jobb stannar de inte i kommunen. Hela samhället blir drabbat. Vi har redan få skattebetalare. Det går runt som ett ekorrhjul, säger han.
Överkalix har cirka 3 700 invånare och av dem är inte mer än cirka 1 000 skatte-
betalande, och en tredjedel av befolkningen är över 65 år.
- Om man åker runt här så ser man fler rullatorer än bilar vid infarterna, säger Nilsson.
Att gå till jobbet är tungt och olustigt även för dem som inte är direkt hotade.
- Varje dag pratas det och frågas mellan varandra. Hur mycket tid har du? Man ringer till personalkontoret och kontrollerar hur länge man har haft anställning och jämför med varandra. Det är jobbigt. Jättehemskt, säger Annika Hedman som vikarierar på boendet.
Vården får sig en törn
Hon bor med sin familj
i Överkalix och vill fortsätta med det. Men för det krävs det arbete.
- Det finns inte många andra möjligheter än vården att jobba med, säger hon.
Vården av de gamla och sjuka kommer att få sig en törn och de kan inte se hur de ska kunna ge den vård de ger
i dag.
Inget socialt
- Om vi inte hinner, vem ska då göra det, frågar sig Margaretha Jakobsson.
- Hela, rena och mätta. Det är vad vi mäktar med. Allt socialt försvinner. Blir vi färre huvuden i gården så blir vården sämre, säger Karl-Bertil Nilsson.
- Kommunen måste dessutom informera de boende och anhöriga så att de vet vad kommunen erbjuder för vård och omsorg, fortsätter han.
Att kommunen ska spara sätter han sig däremot inte emot.
- Är det verkligen rätt
besparingar som görs. Om de tar bort allt fotfolk behövs det väl inte några chefer?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om