Reglerna försvårar för glesbygdsskolor

Den hotade gymnasieskolan i Överkalix har haft samarbeten med andra kommuner. Men regeländringen som omöjliggör att en elev att får betyg av en lärare anställd i en annan skola satte stopp för det.

Björn Karlsson, rektor för Överkalix gymnasieskola säger att han upplevt att man i kommunen varit stolta över gymnasiet och att det finns en symbolfråga i att ha ett gymnasium för de egna ungdomarna.

Björn Karlsson, rektor för Överkalix gymnasieskola säger att han upplevt att man i kommunen varit stolta över gymnasiet och att det finns en symbolfråga i att ha ett gymnasium för de egna ungdomarna.

Foto: Elisabeth Hedman

ÖVERKALIX2013-11-13 06:15

I Överkalix är den kommunala skolan samlad som ett campus. Förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildningen, allt vid sidan av varandra. Det hus som inrymmer gymnasieskolan på övervåningen har förskoleklass i undervåningen.

Det är tyst och lugnt en trappa upp.

Kanske lite för tyst, just nu går endast 17 elever i gymnasiet i Överkalix. Här finns tre teoretiska program.

Flyttar till yrkesprogram

Nu ligger ett förslag om att Överkalix stoppar intagningen till gymnasiet nästa år. Antalet elever i gymnasieskolan har nått smärtgränsen och kommunen klarar inte ekonomin.

Catrin Bjälmsjö, 18, och Lisa Boudin, 18, är två av naturvetenskapliga programmets tre elever. I deras klass i nian var det 27 elever, i trean på gymnasiet går just nu elva.

– Det var många av klasskompisarna som ville gå yrkesprogram, om det funnits möjligheter till fler program skulle fler stanna, nu tvings de pendla, säger Boudin.

Enligt Björn Karlsson, rektor för Överkalix gymnasieskola, kostar det kommunen i genomsnitt 120 000 kronor när en elev går i en annan kommun.

– De elever vi har nu kostar mer, betydligt mycket mer, säkert 50 procent, säger han.

Samarbete avslutades

Överkalix har haft samarbete med både gymnasieskolorna i Kalix och Övertorneå. Men detta avslutades på grund av reglerna om att en elevs betyg måste göras av lärare anställda av samma huvudman.

– Det här ställer till besvär och reglerna är dåliga för skolor i glesbygden. De försvårar samarbeten mellan skolorna, anser Karlsson.

FAKTA: Reglerna i skollagen

En elev kan inte betygsättas av en lärare anställd av en annan huvudman. Exempel: Om en elev går i gymnasiet i Luleå kommun kan bara lärare anställd av kommunen sätta betyg.

En kommun kan däremot köpa utbildningar av företag exempelvis av friskolor. Då får en lärare där sätta betyg även om eleven går delar av utbildningen i en kommunal skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om