"Rena maffiametoder"

I Lomträsk måste byborna själva ordna vägunderhållet. De menar att Vägverket Produktion hindrar dem från att anlita lokala kuskar.- Vägverket kör med rena maffiametoder, säger Alf Andersson, boende i byn.

Foto:

ÖVERKALIX2008-11-22 06:00
Underhållet av de vägsträckor som räknas som enskilda på båda sidor om Lomträsket sköter inte Vägverket Produktion. Snöröjningen och sandningen slutar där allmän väg upphör.
Förra året skötte en privat entreprenör snöröjningen men i år känner sig byborna helt utlämnade åt Vägverket Produktion.
- Vägverket har satt GPS-sändare på de lokala kuskarna. Plogar de åt oss förlorar de jobbet, hävdar Alf Andersson.
Nekad offert
Enligt en offert skulle Vägverket Produktion ploga de 1800 meter långa byavägarna för 1100 kronor per gång. En summa som byborna inte går med på. Alf Andersson säger att om en lokal kusk fick köra skulle det bli 500 kronor billigare.
- Med det bidrag på 400 kronor vi får från Vägverket skulle pengarna en normal vinter vara slut till jul, säger Alf Andersson.
- En avdelning ger bidrag och en annan tar dem.
Prövar själva
På byavägarna i Lomträsk, längs vilka de flesta av de 45 hushållen ligger, passerar varje dag en skolbuss som plockar upp ett tiotal skolbarn. Delvis därför måste vägarna hållas körbara.
Byborna ska i år försöka sköta snöröjningen med egna maskiner, men ville köpa in sandningen från Vägverket. Det fick man nej på.
- Fick de inte en del var de inte intresserade av den andra, suckar Alf Andersson.
Nu får i stället en privat lastbil köra ut från centrala Överkalix för att sanda.
- Snacka om miljökämpar! utbrister Alf Andersson.
Uppfällda plogar
Han berättar hur han sett Vägverket Produktions bilar köra med uppfällda plogar på vägsträckor de inte sköter röjningen av.
Enligt Alf Andersson finns det här problemet i många andra byar i Överkalix kommun. Han nämner Lansjärv, Kypasjärvi och Posjärv.
- Jag är rädd att det ser likadant ut i hela Region norr.
Mats Nyberg är arbetsledare vid Vägverket Produktion för området Överkalix-Övertorneå. Han förklarar hur de agerar längs de vägar de inte har avtal att ploga:
- Vi har inget annat att göra än att fälla upp plogarna här. Det kan ta hus i helvete om vi plogar någon annans egendom.
På grund av att de lokala åkarna använder Vägverket Produktions utrustning kan de inte ta på sig uppdrag på sidan om, enligt Mats Nyberg.
Uppgivet
Mats Nyberg tycker att priset i offerten till Lomträskborna är marknadsmässigt gångbart. Ett fast startpris tas upp till första kilometern och sedan är det ett lägre pris per fortsatt kilometer.
- Priset påverkas också av antalet vägskäl eller vändplaner, säger Mats Nyberg.
I Lomträsk känner man sig uppgivna. Skulle man vara tvungna att anlita Vägverket Produktions tjänster kan man bli tvingade att ta ut en avgift av byborna.
- Varför ska vi behöva betala? Vi betalar ju skatt. Byarna avfolkas mer och mer och det blir bara dyrare för dem som bor kvar, tycker Alf Andersson.
Nu hoppas man på en vinter med lite snö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om