Status på jordgubbarna

Den som väntar på något gott som jordgubbar behöver snart inte vänta längre. Om vädret blir enligt prognoserna kommer självplocket igång nästa vecka.

Populärt. Det är populärt med självplock – speciellt närodlat.

Populärt. Det är populärt med självplock – speciellt närodlat.

Foto:

Överkalix2017-07-21 10:46

I Rödupp i Överkalix finns Sveriges nordligaste yrkesodling av jordgubbar – Polcirkelbär. Holger Henriksson började jobba som odlare här när han var 17 år – idag är han snart 72 år.

– Det här är ett av de trögaste åren som jag varit med. Så här illa brukar det inte vara, säger Henriksson.

Som odlare får man förlita sig på vädret.

– Det är helt klart vädret som styr en sån här odling, när man är beroende av naturen och vad den har att erbjuda. Det har varit väldigt många nordliga vindar och väldigt mycket nederbörd i samband med kylan. Vi är i princip tre veckor sena, fortsätter han.

Trots det ser det ut att bli en fin skörd.

– Det ser ut att bli en bra skörd, om den kommer fram, men det törs man inte säga. Som bärodlare får man inte ta ut något i förskott, det är naturen som styr.

Förhoppningsvis kan självplocket starta nästa vecka, men då krävs det att det är tjockt med mogna bär.

– Vi hoppas på sydliga vindar eller ostliga med ryssvärmen. Det behövs bara någon dag så kör det igång. För jordgubbar är ju idealet mellan 20 och 25 grader.

Normalt sett så brukar Polcirkelbär också odla i tunnlar, alltså i en form av växthus så att första skörden blir till midsommar.

– I år var vi tvungna att stå över för att låta jorden vila och plantera nytt, så nästa år ska vi vara igång igen. Det är en säkrare odling som klarar av regn och kalla blåsiga perioder.

Förutom jordgubbar odlas det även svartvinbär vilket är optimalt nära polcirkeln.

– Bara runt polcirkeln har vi midnattssol i 27 dygn och det gör väldigt mycket. Det bidrar till mer sötma och även till de inre kvalitéerna så att nyttigheterna blir högre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om