Lapplands gymnasieskola är ett kommunalförbund och nu kan det också bli ett kommunalförbund för fyrkantskommunernas gymnasier.
Men ett område på norrbottenskartan är blankt vad gäller att utveckla gymnasiesamabetet. Det är östra Norrbotten.
Nils-Gustav Lundgren, professor vid Luleå tekniska universitet, säger att utbildning är bland det viktigaste en kommun håller på med.
– Samarbete är absolut nödvändigt. Det skulle man ha gjort för 20 år sedan. Då hade man använt resurserna bättre för att bygga upp ett attraktivt gymnasieutbud. För framför allt de mindre kommunerna krävs väldigt mycket mer av kommunala samarbetsformer, för det går inte som det är idag.
Inte aktuellt med kommunalförbund
I Kalix, Haparanda, Övertorneå och Överkalix finns inga långtgående samarbetsdiskussioner.
I Kalix har samarbetsdiskussionerna handlat om att eventuellt vara med i Fyrkantens gymnasieförbund som i så fall blir en femkant.
Sven Nordlund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att det inte finns några planer på kommunalförbund i östra Norrbotten.
– Nej, det har hittills inte funnits några planer, varför kan jag inte svara på. Ett kommunalförbund är en ganska stor fråga. Vi har inte stängt någon dörr i det här läget, vi funderar, säger han.
Kåre Strömbäck, (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Haparanda, säger att det finns samarbete med andra kommuner i gymnasiet.
– Som det ser ut idag är det inte aktuellt med kommunalförbud, säger han.
I Övertorneå har man möjlighet till ett stort gymnasieprogramsutbud genom samarbete med Utbildning Nord som finns i kommunen. Utbildning Nord är en samnordisk utbildningsanordnare som anordnar yrkesutbildningar.
Förbund kunde varit en räddning?
– Det finns samarbete mellan kommunerna om att samordna kompetenser exempelvis, men det finns inga avtal, säger Decirée Waaranperä Krutrök (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Övertorneå.
I Överkalix är gymnasieskolan hotad. Ett tidigare samarbete med framför allt Kalix avslutade för några år sedan då reglerna ändrades.
Jonas Karlsson, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Överkalix, säger att han lyft frågan om gymnasieförbund i regionen.
– Vi försökte det två år sen jag tog upp det. Men det gick i stöpet. För oss skulle det vara naturligare att gå med fyrkanten, men då ska de ju vilja ha med oss också. Vinsten med ett gymnasieförbund hade varit att vi kanske kunde ha kvar gymnasiet, säger Karlsson.