Bristvaran: Barn

Ingenstans i Sverige bor det så få småbarn som i Överkalix och Övertorneå. Att vända befolkningsutvecklingen är en huvuduppgift för båda kommunernas ledningar.

Hög medelålder. Överkalix har Sveriges näst äldsta befolkning och minst andel barn under tio år.

Hög medelålder. Överkalix har Sveriges näst äldsta befolkning och minst andel barn under tio år.

Foto: Jonas Andersson

Överkalix/Övertorneå2017-01-16 09:42

Inte ens den mest folkskygge bör bli allt för stressad av att tillbringa en lördagsförmiddag i centrala Överkalix. I det lätta snöfallet syns några pensionärer som samtalar och längs Storgatan kommer det då och då någon och promenerar. Oftast någon som har nått pensionsåldern.

Sedan 1970-talet har Överkalix befolkning nästan halverats. I dag bor inte ens 3 500 personer i kommunen. Grannen Övertorneå visar upp en liknande utveckling och har i nuläget strax över 4 500 invånare.

Båda finns dessutom med i toppen av listan över kommunerna med högst medelålder. Och inga andra svenska kommuner har lika liten andel småbarn. Bara sju procent av invånarna i Övertorneå och Överkalix är under tio år.

– Vår befolkningspyramid är upp och ned. Åldersstrukturen gör att vi får mindre barnkullar och en eskalerande spiral, säger Överkalix kommunalråd Sarah Karlsson (C).

Situationen är både oroväckande och besvärlig. Allt färre i arbetsför ålder ska skapa en skattebas som ska räcka till att klara välfärden. Samtidigt kostar skolorna och förskolorna mer per elev när de drivs i mindre skala.

Arbetsgivarna lider också av det låga invånarantalet och får kämpa för att hitta kompetenta medarbetare.

– Vi behöver rekrytera utifrån för att klara både det privata näringslivets och kommunens kompetensbehov och få den här injektionen i befolkningstalen, säger Sarah Karlsson.

Karlssons kollega i Övertorneå, Tomas Mörtberg (C), ser befolkningsutvecklingen som den viktigaste frågan för kommunen. In- respektive utflyttningen är inget jätteproblem, men förra året avled 40 personer fler än det föddes.

– Det är det som är vårt största dilemma. Vi måste få ungdomarna i barnafödande ålder att bli kvar, säger Tomas Mörtberg.

Mörtberg hoppas att några av landsbygdskommitténs förslag ska bli verklighet och göra det enklare att locka nya invånare till Övertorneå. Från kommunens sida hoppas han kunna bidra till att det skapas fler jobb inom turismen.

– Den skulle kunna ge attraktiva jobb för ungdomar. Jag är övertygad om att vi skulle kunna få 100–200 anställda inom besöksnäringen. Där är vi en vit fläck i dag.

Sarah Karlsson tycker att småskaligheten med närhet till såväl naturen som service och tillgång till fritidsaktiviteter gör Överkalix till en alldeles utmärkt kommun för barnfamiljer. Men den urbana normen är stark och står i vägen för landsbygden.

– Generellt är det självklart att man ska flytta och bli någonting. Det är det synsättet vi måste förändra, säger Karlsson.

Så många barn under tio år bor i din kommun

Arjeplog 264 nio procent.

Arvidsjaur 641 tio procent.

Boden 2 745 tio procent.

Gällivare 1 732 tio procent.

Haparanda 993 tio procent.

Jokkmokk 439 nio procent.

Kalix 1 424 tio procent.

Kiruna 2 530 elva procent.

Luleå 7 943 tio procent.

Pajala 552 nio procent.

Piteå 4 348 tio procent.

Älvsbyn 790 tio procent.

Överkalix 243 sju procent.

Övertorneå 328 sju procent.

Riksgenomsnittet är tolv procent. Habo och Knivsta har med sina 16 procent störst andel av alla kommuner i landet.

Källa: Nyhetsbyrån Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!