"En sanitär olägenhet"

Sopberget växer och snöskottningen fungerar inte.
Läget på Länsmansgården får hård kritik.
- En sanitär olägenhet, säger Tomas Mörtberg (C), fadder för Länsmansgården.

Flera dagars sopberg sprider illaluktande odör i korridoren. "I sommar kommer det att krypa om inte detta upphör", säger Maj-Britt Funck från personalen.FOTO: Linda Danhall

Flera dagars sopberg sprider illaluktande odör i korridoren. "I sommar kommer det att krypa om inte detta upphör", säger Maj-Britt Funck från personalen.FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ 2012-02-20 19:01

Personalen på Länsmansgården slår nu larm om situationen.

- I helgen gick det inte att ta sig fram med mattransporten, då det inte var plogat. Personalen ringde till slut till SOS och frågade vad de ska ta sig till, säger Tomas Mörtberg.

Hemsk odör
Den bristande snöskottningen är inte enda problemet.

- Soprummet ser för djävligt ut och odören är hemsk. Blöjor och matavfall sedan flera dagar, så här kan det inte se ut, säger Tomas Mörtberg.

I går lyfte han frågan i kommunfullmäktige och både kommunalrådet Roland Kemppainen (S) och socialnämndens ordförande Tomas Vedestig (S) sade sig bli förvånade.

- Jag blir mäkta förvånad jag trodde att detta blivit åtgärdat. Vårt arbetsnamn i nämnden är sopornas krig eftersom helt plötsligt slutade soporna att tömmas. Men jag trodde att detta upphört, säger Tomas Vedestig.

Vaktmästaren slutade
Roland Kemppainen säger att det måste handla om en "helgföreteelse".

Tomas Mörtberg är inte nöjd med svaret.

- Det här sker ofta och börjar det inte fungera får väl Roland Kemppainen själv tömma soporna, det här måste få ett slut.

Personalen på Länsmansgården säger att problemen startade när kommunens eget vaktmästeri upphörde.

- Det här är inte första gången och förmodligen inte heller den sista. Det måste bli ordning nu. Vi är anställda för att ta hand om de äldre, inte för att vara snöskottare, vaktmästare och sophanterare, säger Birgitta Paavola, personal.

Enhetschefen skottade
Personalen vittnar enhälligt om att skottningen endast fungerar då och då. I går var det exempelvis enhetschefen som skottade.

- Vi har tagit upp problemen överallt men ingenting händer, det är som en dokussåpa. Nu är det dags att sluta rycka på axlarna, säger Inger Lejon, personal.

Eftersom uppfarterna till äldreboendet inte skottas ordentligt oroar sig personalen för vad som händer om det uppstår en brand eller den dag ambulansen behöver komma till platsen.

- Vi är oroliga för våra boende. De sista dagarna i livet ska de inte behöva ha det så här, säger Birgitta Paavola.

Den kvalmiga lukten från rummet där soporna förvaras är besvärande och eftersom skottningen inte fungerar är altanen där de äldre tycker om att sitta full av snö.

- Våra boende är besvikna. De sitter bakom glasdörrarna när de vill vara ute på altanen, säger Inger Lejon.

- Ett väldigt onödigt irritationsmoment, säger Birgitta Paavola.

Maj-Britt Funck efterlyser ansvarstagande.

- Nu måste någon få stopp på problemen. Soporna måste bort och det måste skottas regelbundet, säger Maj-Britt Funck.

Särkivaaragården
Politikerna hade ytterligare en äldrevårdsfråga att ta ställning till. Det gällde medborgarförslaget om bemanningen på Särkivaaragården. Där framför personalen likt de tidigare har gjort i NSD att bemanningen är för låg och leder till att personalen inte "hinner eller orkar" med allt.

Personalen framför ännu en gång oro över att inte klara av att ge de äldre tillfredsställande vård och omsorg samt risken för felmedicineringar.

I medborgarförslaget framförs också att personal känner sig utarbetade och trötta och att sjukskrivningarna har ökat.

Socialförvaltningens Katarina Wälimaa har besvarat förslaget och påtalar i första meningen "den påstådda för låga bemanningen" och beskriver sedan att äldreomsorgen nu ses över och att arbetsuppgifter kontrolleras, schemaändringar är i antågande och att risken för felmedicineringar förhindras om "samtlig personal följer de riktlinjer som finns". Hon avslutar med att förändringar som berör personalsituationen är på väg att verkställas.

Politikerna ansåg att medborgarförslaget därmed är besvarat och utan debatt klubbades beslutet.

* Den nya folkhälsoplanen klubbades.

* Josefina Simu (S) som avsagt sig sina uppdrag ersätts i kommunstyrelsen av Marita Mattsson Barsk.

* Ny nämndeman vid Haparanda tingsrätt blir Johan Kummu.

* Två nya motioner antogs den ena om utbyggnad av datanätet och den andra om belysning av gång- och cykelväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om