I åratal har kampen för att Tornedalingarna ska kunna söka vård på så väl den finska som den svenska sidan pågått. Övertorneås hälsocentral var tidigt ut med samarbete på jourtider med vårdcentralen i Pello. Politikern Johan Kummu i Övertorneå var en av de första att flagga för att frågan om patientsäkerhet dock inte var löst, detta sedan han blev felbehandlad i Pello och det visade sig att patientförsäkringen inte gällde i Finland. Ärendet utreds fortfarande och under tiden får allt fler svenskar vård i Pello.
– Samarbetet fungerar riktigt bra och är ett sätt för oss att säkerställa att en doktor är tillgänglig dygnet runt. Språkförbistringar inträffar från och till men vi får väldigt lite kritik. Jag är osäker på om frågan om patientförsäkringen är löst än, jag vet inte riktigt, men vi arbetar för att samma försäkring ska gälla vid gränsöverskridande vård, säger Kent Ögren, landstingsråd.
Fick njurstensanfall
Birger Muukkavaara fick ett njurstensanfall och åkte med ambulans till Pello.
– Jag har haft njurstensanfall 14 gånger och känner igen det. Men först sade läkaren att problemen härrör från prostatacancern jag hade tidigare och sedan sade de att jag hade tjocktarmsinflammation, sedan skickades jag hem och de sade att jag skulle gå till hälsocentralen i Övertorneå på måndagen. Jag fick morfinsprutor och medicin med mig som min brors fru som är sjuksköterska sedan sade att jag absolut inte får äta då jag äter Waran, säger Birger Muukkavaara.
Några timmar senare var smärtorna olidliga och han kunde inte urinera.
– Ambulansen vägrade att köra annat än till Pello så jag ringde en taxi och fick betala 2 000 kronor till Sunderby sjukhus. Där tog sjuksköterskan på mig och sade "du har ett njurstensanfall", jag röntgades, sövdes och de gick in med en 70 centimeter lång spiral. Innan måndag hade jag varit urinförgiftad. Eftersom jag äter Waran skickades jag till Umeå för operation. Jag kommer aldrig att åka till Pello mer, det går inte att lita på vården. Vi har ingen patientförsäkring där och de kommer inte åt våra journaler.
Nu har Birger Muukkavaara anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.
– Det var fruktansvärt att se hur han plågades och inte kunna hjälpa, säger Maritta Muukkavaara.
Vann kampen
Även byborna Gunvor och Stig Nuuksujärvi protesterar.
– Vår dotter drabbades i höstas av fruktansvärda magsmärtor, vi hoppade in i bilen och mötte ambulansen i Korva. Personalen sade att de bara kör henne till Pello, men vi sade att hon ska till Sunderbyn att det är någonting alldeles galet. Vi fick kämpa för att hon skulle få åka till Sunderbyn och väl där opererades hon för tarmvred, säger Stig Nuuksujärvi.
Kent Ögren säger att det är ambulanspersonalen som ska avgöra till vilken vårdenhet som patienten ska föras.
– Det avgörs vid varje enskilt vårdtillfälle och beror på behovet av vårdinsats, säger Kent Ögren.
Men byborna vill kunna välja vårdplats själva.
– Det är vår trygghet det handlar om. Avtalet måste ses över, patientsäkerheten måste säkras och vi måste få välja vårdplats själva, säger Birger Muukkavaara.