Den finurligt formade bastun är unik i Norrbotten. Bastuintresset har han haft sen barnsben, föga förvånande fostrar han två bastufantaster vid sin barm.
– Barnen tycker det är roligast när de får hälla vatten över stenarna själva förstås, säger Jonas med ett stort leende.
Att barndomens bastubad skulle leda till bastu-VM och eget bastubygge är en fråga om uthållighet. Jonas Jaako har besökt hundratals olika bastur världen över, men de bästa finns på andra sidan älven i Finland. På andra plats kommer Estland, men Japan har också en intressant bastukultur. Jonas förespråkar säkert bastande och föredrar själv riktigt het bastu mellan 80 och 130 grader.
Varmaste bastun han bastat i nådde 180 grader.
– Bara för att jag tävlar i bastu så bastar jag ju inte ut alla andra, tävling och nöje är två olika saker.
Bastukonnässören tränar oftast ensam men det är roligast att basta tillsammans. Det bästa med bastubadet är alla människor som man får lära känna. Jonas har bastat med människor från 52 olika länder vid ett och samma tillfälle.
– Nog hade det varit roligt att träna med någon annan också, man blir oftast bättre om man har en sparringpartner.
Den mobila bastun, guldägget, är exakt tio gånger större än en vanlig fotboll och tar tre till fyra veckor att bygga. Bastun är inte helt klar, den ska också få en matta runtomkring som skapar illusionen av att fotbollen står på gräs ute på en fotbollsplan. Vid bygge tipsar Jonas om att alltid köpa ett bastuaggreggat som är en storlek större än rekommenderat för bastuns konstruktion.
– Det säger jag som en bastuälskare, inte som en bastutävlare.
Idén bakom bastubollen kommer från en av Jonas vänner, Samuli Keisu, 35, från finska Pello som kom på den ursprungliga konstruktionen när han bodde i Spanien. Fotbollslaget FC Barcelona har fått chansen att förvärva en bastu som denna, men de har tackat nej.
– Det var väl bara några av spelarna som var intresserade medan ägarna tyckte att en bastu inte passar i ett så varmt land.
Där tycker Jonas att de har fel.
– Det är skönt att basta på sommaren, en riktigt varm dag har bastun svalkande effekt, sommarvärmen känns svalare.
Jonas bastar flera gånger i veckan, nästan varje dag om han har möjlighet. Helst bastar han länge, upp till tre timmar med avbrott för svalka och vätska. Musik är också en stor del av upplevelsen såsom samtalen och umgänget med andra bastuentusiaster.
– Fredrik (The Swedish Cowboy reds.anm.), brukar ta med sig gitarren när han kommer och bastar. Det är härligt!
Mello-aktuella Fredrik Lundman är inte den enda musiker som Jonas snackat bastu med.
– När jag var på världsmästerskapen 2009 i Heinola, då var jag yngst i VM och en snubbe kom fram och snackade. Han sa att han var imponerad av mig, att jag är hans idol. Medan vi pratade skymtade jag min brorsa som flinade i bakgrunden, men jag fattade inte varför han flinade.
Jonas och bastuentusiasten pratade på i över en halvtimme och nu vet han äntligen vem mannen var. Han är känd för sitt stora intresse för bastubad och ska ha fyra finska bastur i sitt hem i Kalifornien.
– Till slut kände jag igen honom, det var ju Dexter Holland från det amerikanska bandet The Offspring.
När Jonas var kring 20 år började han bekanta sig med att tävla i bastubad och låg i lumpen men för tävling beviljades permission.
– När jag frågade kapten om jag skulle få permission skrattade han bara åt mig, bastu-VM finns ens det? Nog hade du väl kunnat hitta på något annat? Sånt kan vi ju inte ge permission för!
Men Jonas talade sanning och tävlade för första gången samma år. Det var främst förebilden och tidigare världsmästaren Timo Kaukonen som introducerade honom till bastuvärlden och de har blivit goda vänner.
– Han är gudfar till min yngsta pojke.
Jonas är en flitig medskapare i intressegruppen "Bastufolket" på Facebook som just nu har nära 40 000 medlemmar. Men han hade portförbud till Bastuakademin i tio år.
– Det finns så mycket fördomar så jag fick ett rykte via media, men jag kan säga att jag aldrig fått klagomål mot mitt bastubad av de som bastat med mig.
Bastu-Jonas vill gärna starta en basturörelse med utgångspunkt i Tornedalen, liknande det som finns i Finland. Förfrågningar trillar kontinuerligt in till Kuivakangas om att köra bastun till olika ställen, hur många mil bastun färdas får bli en fråga om uppföljning i framtiden.
– Alla som vill prova hetbastubad får gärna höra av sig till mig, de är välkomna. Vi är ett gäng som brukar basta både i Övertorneå och Luleå.