Där maten äts ska den lagas

Maten ska lagas där den äts, matsvinn ska mätas och inköp av ekologiska och miljömärkta varor ska redovisas. Nu utarbetas nya direktiv i Övertorneå.

LOKALT. Arbetet med att införa lokalt lagad mat fortsätter i Övertorneå.

LOKALT. Arbetet med att införa lokalt lagad mat fortsätter i Övertorneå.

Foto: Pär Bäckström

ÖVERTORNEÅ2015-08-24 22:11

Nu finns ett nytt förslag till kost- och livsmedelspolicy i Övertorneå kommun. Några förslag är att matsvinn ska mätas regelbundet, inköp av ekologiska och miljömärkta varor ska redovisas i årsbokslutet och undersökningar om hur nöjda matgästerna är med maten ska genomföras.

I rapporten som ligger till grund för politikernas kommande beslut står det att "måltidsmiljön ska utformas för att stimulera till lugn och ro samt god aptit" och att måltiden och matsalen ska "aktivt bidra till att uppmärksamma lokala och nationella traditioner, händelser samt säsongsvariationer".

I utredningen står också att det är viktigt att förskolebarn, skolelever och äldre ska kunna påverka måltid och matsalsmiljö och därför föreslås forum där diskussioner kring mat kan föras.

Numer ska också lokala råvaror förespråkas och mindre odlare och entreprenörer ska få goda förutsättningar vid kommunens upphandlingar.

Samtidigt som de nya policyförslagen diskuteras fortskrider arbetet med att etablera lokala kök på förskolor, skolor och äldreboenden.

– Vår vision och vårt mål är att all mat ska lagas där den äts. Vi kan inte genomföra allt på en gång, vi får ta det ett steg i taget, säger Tomas Mörtberg (C), kommunalråd.

Meningen är att börja i Pello och sedan fortsätta med samtliga förskolor, skolor och äldreboenden i kommunen för att etablera lokalt lagad mat. En investering som beräknats till omkring 10 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om