Övertorneå vill locka fler elever till kommunens gymnasieskola och har som en del av det arbetet ansökt om att få starta en nationell idrottsutbildning i form av en basketlinje.
Tänkt målgrupp är framför allt tjejer. Flickor från Övertorneå skulle stanna på orten och flickor från grannkommunerna skulle lockas att pendla till gränskommunen.
Men basketbollförbundet avslog ansökan. En nationell idrottsutbildning kräver samverkan med ett elitlag och det kan Övertorneå med sina drygt 15 mil till Luleå inte erbjuda.
– Förbundet godkände inte Luleå basket. De menade att det är för långt, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg (C).
Förutsättningarna för en utbildning finns i form av en idrottslärare med rätt licens. Och planerna på att starta en basketlinje kvarstår. Men om de blir verklighet handlar det om ett lokalt gymnasieprogram.
– Det vore i alla fall bättre än ingenting. Men då måste kommunen ta större ansvar för finansieringen och så blir det svårare att få elever utifrån, säger Tomas Mörtberg.
Redan i dagsläget pendlar ett tiotal elever från Överkalix till Gränsälvsgymnasiet och Övertorneå kommun har vidtagit ett antal åtgärder för att göra skolan ännu mer attraktiv. Bland annat erbjuds de elever som väljer kommunens gymnasium och sköter sina studier gratis körkort och gratis grönt kort för golf.
– Vi är en liten ort och då gäller det att hela tiden tänka över vad vi kan göra. Basket kan vara en sådan sak, säger kommunens barn- och utbildningschef Lena Hannu.