Debatt om upphandlingar

Kritiken mot upphandlingarna i Övertorneå fortsätter att eka.
– Kommunen har vunnit i domstol, men kommunen är en stor förlorare, säger Ulf Hannu (C).

Här i kommunhuset hölls under fredagen ett extrainsatt möte där upphandlingarna diskuterades.

Här i kommunhuset hölls under fredagen ett extrainsatt möte där upphandlingarna diskuterades.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2013-10-04 21:58

Under fredagen hölls ett extrainsatt möte, på grund av det tillbakadragna tilldelningsbeslutet om byte av tak på isladan.

– Vi har fattat ett nytt beslut, vi är inte eniga men beslutade att följa tjänstemännens förslag och tilldela arbete till ett företag i Härnösand. Ett annat företag har sagt att de kommer att överklaga, så vi får se vad som händer, säger kommunalrådet Roland Kemppainen (S).

Ulf Zakariasson (Öfa) och Ulf Hannu (C) reserverade sig mot beslutet.

Mötet blev också en diskussion om hur upphandlingar ska gå till i fortsättningen.

– Vi ska se över olika aternativ, ett förslag är ett digitalt upphandlingsverktyg, säger Roland Kemppainen.

Inte förvånad

Ulf Hannu är kritisk till upphandlingsförfarandena.

– I dag är det inte lägsta priset som vinner, utan den som enligt tjänstemännen har fyllt i anbudet rätt. Ska en väg plogas 200 meter och priset är runt 20 000 kronor, så måste 20 sidor fyllas i för att lämna ett anbud, det är lätt att glömma att fylla i någonting och det är inte en rimlig arbetsbörda för ett sådant litet jobb. Med dagens teknik borde det också gå att lösa så att det inte går att lämna in ett anbud före allt är fyllt i, säger Ulf Hannu.

Ulf Hannu är inte förvånad över överklagningarna.

– Har man jobbat fram det billigaste priset vill man få saken juridiskt prövad om man inte får anbudet.

Ulf Hannu säger att politikerna inte är involverade i skapandet av skallkraven.

– Vi politiker måste komma in i processen och jag hoppas kommunchefen tar tag i detta och gör det enklare för företag att lämna anbud.

Diskussioner

Kommunchef Rolf Kummu säger att inga tilldelningsbeslut har stoppats av tjänstemän.

– Den kommunala verksamheten tar fram underlag för beslut, men det är alltid politiken som fattar beslut. Den kommunala verksamheten har dessutom ansvar och en skyldighet att upplysa beslutande organ om att de har tagit beslut som strider mot gällande lag. Beslut som annars kan medföra att kommunen ställs inför att betala stora skadestånd, säger Rolf Kummu.

Han är också kritisk till att Ulf Zakariasson kallar upphandlingsförfarandet för "rena cirkusen".

– Respektlöst mot våra tjäntemän, men också mot förvaltningsrätten och kammarrätten som juridiskt prövat upphandlingarna och gett oss rätt.

Ulf Zakariasson anser att det är Rolf Kummu som stoppat tilldelningsbesluten.

Anmält jäv

När NSD ser över besluten visar det sig att stoppet av isladan har undertecknats av Roland Kemppainen och det gällande markarbeten har i skrivandets stund inte visats för NSD, trots flera påtryckningar. Enligt Roland Kemppainen har det skrivits under av Rolf Kummu, då Roland Kemppainen själv anmält jäv i frågan.

– Kommunstyrelsen var inte inkopplad i något av fallen, säger Ulf Zakariasson.

Engångsföreteelse

Rolf Kummu säger att det var en engångsföreteelse att han ingrep och stoppade tilldelningsbeslutet.

– Där är bakgrunden den att kommunens eget förfrågningsunderlag formulerats på sådant sätt att anbudsgivarna tolkat förfrågningsunderlaget olika. I det förslag till tilldelningsbeslut som lades fram från kommunledningsförvaltningen till kommunstyrelsen hade detta ej beaktas. Kommunstyrelsens beslutade i enlighet med kommunledningsförvaltningens beslut. Efter det att vi upptäckt möjligheten till att förfrågningsunderlaget kunde tolkas olika, har jag i detta specifika ärende efter samråd med vår jurist beslutat att återkalla tilldelningsbeslut, säger Rolf Kummu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om