Från den första januari blir Övertorneå värmeverk helt i kommunens egen regi. Detta då Vattenfall beslutat att avveckla alla sina värmeverk i Östra Norrbotten och helt ägna sig åt elenergi. Värmeverket i Övertorneå har ägts till lika delar av kommunen och av Vattenfall, vilket innebär 200 aktier var.
I september beslutades att kommunalråd Roland Kemppainen (S) och Ulf Hannu (C) skulle förhandla om ett köp med Vattenfall. Enligt förslaget till överlåtelseavtal ska kommunen erbjuda Värmeverkets personal anställning samt likvärdiga villkor som i dag. Priset för Vattenfalls ägandedel sattes till två miljoner kronor.
Christina Snell Lumio (V) anser att för Eko-kommunen Övertorneå är det bra för en ekologiskt hållbar framtid att köpa värmeverket. Hon ser möjligheter till utveckling av grön el. Däremot är hon tveksam till prislappen.
– Värmeverket står inför stora kostnader, både för underhåll och för byte av pannor. Jag föreslår en ny förhandling och att Övertorneå kommun köper värmeverket för en krona, säger Christina Snell Lumio.
Tomas Kerttu (S) är tveksam till ett köp.
– Det är ett stort riskprojekt att köpa värmeverk och elbolag. Det är skattebetalarnas pengar som det handlar om. Jag tycker inte att vi ska köpa värmeverket.
Investeringar för minst 25 miljoner kronor till värmeverket kan bli aktuella och tillsammans med de 72 miljoner kronor som kommunen köpte elbolaget samt ett borgensåtagande på flera miljoner kronor till fjärrvärmeverket anser Tomas Kerttu att det handlar om för mycket pengar.
Tillträdande kommunalråd Tomas Mörtberg (C) instämmer med Christina Snell Lumio om grönenergi.
– Köper vi värmeverket har vi möjlighet att påverka bränslet, skogsbränsle från Övertorneå.
Roland Kemppainen som också är med i styrelsen för värmeverket konstaterar att det behövs investeringar och att verkningsgraden är låg.
– Vi tappar 20, 30 procent, vi eldar för kråkorna.
Genom investeringar säger han att användningen av olja och torv går att få bort helt.
– Jag tror på det här.
Johan Kummu (S) är tveksam.
– Kostnaden för elen kan inte bli billigare med så höga investeringar som 25 miljoner kronor. En prislapp på två miljoner kronor är alldeles för hög, Vattenfall borde betala för att vi ska ta över.
Politikerna beslutade slutligen att köpa värmeverket för två miljoner kronor, pengarna tas från eget kapital.