Elias Josefi kom till Övertorneå från Afghanistan för fem år sedan. Han tycker att kommunen i Tornedalen är en bra plats att bo på – men han blickar mot något större.
– Det är helt okej. Det är för lite folk här och så är det ganska kallt, säger Elias Josefi.
Han går andra året på gymnasiet. Efter studenten tänker sig Elias Josefi ekonomistudier i Umeå följda av ett liv i södra Sverige.
– Jag kanske stannar och jobbar. Sedan kanske jag flyttar till Stockholm.
Under sin tid i Övertorneå har han lärt känna kommunens näringslivschef Stig Kerttu, som har gett honom ett arbete i sommar.
Att Elias Josefi vill lämna Övertorneå tycker Kerttu är synd. Att behålla de unga är en av nycklarna för kommunen. Liksom att integrera invandrarna och få dem i sysselsättning.
– Vi har någonstans mellan 350 och 400 nysvenskar här. Den är ganska stor, den populationen, och det är en möjlighet på sikt, säger Stig Kerttu.
– Det stora problemet i Norrbotten och världen är att vi har en enorm generationsväxling. Folk som är födda på 40-talet har gått i pension och 50-talisterna kommer nu. Vi måste fylla de här luckorna och det är inte lätt. Därför är invandrarna en stor hjälp.
Kerttu och Övertorneå kommun har ett samarbete med Luleå tekniska universitet. Något som kan underlätta integrationen.
– Deras kompetens måste valideras och det kan LTU jobba med. Det finns välutbildat folk som flyttar till Sverige. Exempelvis ekonomer, tandläkare, läkare. Om du tittar in i den här lokalen så är det ganska många nysvenskar.
Lokalen är aulan på Tornedalens folkhögskola – platsen för kommunens jobbmässa Karriärexpo. I dag ordnades den för fjärde året i rad, med förhoppningen att matcha unga och arbetslösa mot arbets- och utbildningsmarknaderna.
– De ska hitta utbildningsmöjligheterna och sedan komma tillbaka till de jobb vi har, säger Stig Kerttu.
Arbetsförmedlingen, utbildningsinstanser och ett antal privata och offentliga arbetsgivare var på plats. Och Stig Kerttu är positiv till möjligheterna i Övertorneå.
– Det finns ganska mycket jobb. Men det behövs lite puffar och det är därför vi gör det här.
Siv Westerberg på Arbetsförmedlingen upplever också att det finns jobb i Övertorneå. Men framför allt i den offentliga sektorn.
– Inom vården, äldreomsorgen och skolan ser vi mest att behovet finns, säger Siv Westerberg.
Så jobben finns?
– Ja, det finns. Vad hade vi i dag? Nio annonser på Platsbanken.