Ekfors närmar sig tvångsförvaltning

Två av Ekforsbolagen gick i konkurs i går.Samtidigt fortsätter frågan om tvångsförvaltning att behandlas.Trycket mot Mikael Styrman hårdnar.

ÖVERTORNEÅ2010-09-22 06:00
I går försattes två av Mikael Styrmans bolag i konkurs. Konkursen gäller Ekfors mark- och linjebyggnad AB som anses vara skyldigt staten 19 913 155 kronor och Rottneby bruk AB där summan är 11 457 094 kronor.
Mikael Styrman deltog inte vid konkurförhandlingen och det gjorde inte heller hans juridiska ombud, Bo Lindqvist vid Baker och Mc Kenzie advokatbyrå.
- Konkurs, det visste jag inte. Det var synd. Jag biträder Styrman när han vill ha ett biträde. Det är inte alltid och det här var väl ett sådant tillfälle, säger Lindquist.
Förvaltare klar
Konkursen inleds omedelbart men beslutet går att överklaga till Hovrätten fram till den 12 oktober.
Till konkursförvaltare har Hans Andersson vid Kaidings advokatbyrå utsetts.
- Nu ska jag inhämta och granska bokföringen för att utreda tillgångar och skulder. Jag hoppas att Styrman medverkar så att konkursen kan hanteras på ett bra sätt, säger Andersson.
Skatteverkets borgenärs-ekonom, Jan Nyberg, säger att konkurserna inte påverkar Ekfors kraft och Stor stark.
- Varje bolag är suveränt för sig självt.
Hans Andersson säger att det råder oklarheter om vilket bolag som har haft vilken uppgift.
- Det gör det hela svårare. Min uppgift är nu att börja avveckla bolagen och se till att fordringsägarna får så mycket pengar som möjligt.
Om Hovrätten ska häva konkurserna krävs att Styrman visar att bolagen har pengar. Utmätningsförsök av Kronofogden har hittills visat att bolagen "är på obestånd".
Tidigare har Styrmans bolag hotats av konkurs, men då har han räddat dem i sista stund. Dock inte denna gång.
- Jag har inte blivit delgiven. En suppleant har fått ta emot delgivningen, säger Styrman som förklaring.
Han kommer inte att överklaga konkurserna men han accepterar dem inte.
- Jag fortsätter kampen mot klappjakten som inleddes 2000. Även små företag har rätt till beskydd av rättsväsendet och stöd till finansieringar även om större bolag vill ta över verksamheten, säger Styrman.
Tvångsförvaltning
Parallellt fortsätter Energimarknadsinspektionens (EI) ansökan om tvångsförvaltning att behandlas.
Hanna Abrahamsson, biträdande chefsjurist på EI, kunde i går meddela att de hittat en tvångsförvaltare, Johan Gullesjö.
Det gör att förvaltningsrätten nu kan behandla ärendet på allvar.
- Önskemålet var ett interimistiskt beslut men vi har gett bolagen fem dagar på sig att yttra sig, säger Ronny Idstrand, rådman vid förvaltningsrätten.
Inget före nästa vecka
Konkurserna påverkar en tvångsförvaltning på det sättet att det nu är Hans Andersson som för de konkursade bolagens talan.
- Nu kommer någon del i frågan att dryftas varje dag tills vi kan fatta beslut. Ingenting blir klart före nästa vecka, säger Idstrand.
Ekfors kraft har även ett krav på drygt 15 miljoner kronor hos Kronofogden. Fordringsägare är Vattenfall. Stor stark har ett krav på 600 kronor vilket är Kronofogdemyndighetens eget krav för en redan indriven skuld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om