Alldeles nyligen meddelade Bert Karlsson att Hotell Tornedalia blir ett asylboende för totalt 200 asylsökande. Nu har de första asylsökande anlänt och i onsdags förra veckan var Gudrun Kron på plats för att erbjuda utbildning i Svenska för invandrare. Då deltog 44 vuxna och 5 barn. Två dagar senare var det dags igen. Då hade ryktet om utbildningen spridit sig och då kom 77 vuxna och 9 barn.
– Jag har jobbat inom grundskolan med svenska som andra språk och vet hur viktigt det är. Ju längre man väntar med att börja lära sig, desto större blir motståndet, lika bra att sätta igång direkt, säger Gudrun Kron.
Att lära 86 nysvenskar svenska samtidigt är en utmaning.
– Jag hinner inte höra alla prata, så jag har fått hjälp av fyra sudanesiska kvinnor och på lektionen upptäckte jag att en treårig flicka och en sjuårig pojke hängde med så bra att jag utsåg dem till hjälplärare direkt.
Barn- och utbildningschef Maarit Enbuske har skrivit till politikerna om mottagandet av de nyanlända. Hon konstaterar att skolan ska vara individanpassad, att utbildningsnivåerna skiljer sig mycket åt och att validering av eleverna snabbt ska genomföras och hon skriver "I dag finns ingen som har tid att följa varje elev på individnivå på ett tillfredsställande sätt". Hon äskar också om att anställa en studie- och yrkesvägledare till en kostnad av 1,5 miljoner kronor under tre år.
Ekonomichef Ingela Karlsson konstaterar att det nya asylboendet innebär utmaningar, inte minst då det fortfarande är oklart vilka som kommer, hur många som kommer och vad de behöver.
– Det är svårt att på förhand uppskatta konsekvenserna. Klart är att vi får återsöka pengar, för ökade kostnader inom exempelvis skola och socialförvaltning. Vi vet inte heller hur många som kommer börja i skolan, skola är frivilligt för asylsökande, säger Ingela Karlsson.
Bland de nyanlända till Övertorneå har Gudrun Kron redan träffat högt universitetsutbildade, de som kan sex språk flytande och de som nära nog är analfabeter.
Kommunerna är inte skyldiga att erbjuda svenskundervisning före asylsökanden beviljats asyl. Nu börjar behandlingen av ett asylärende först efter sju månader, då trycket är så högt.
– Det innebär att asylsökande kan sitta i Övertorneå i ett år utan undervisning i Svenska, det går inte. Så nu kör vi igång med undervisningen direkt, stämningen är fantastiskt på lektionerna, de vill lära sig mer, mer, säger Gudrun Kron.