Ett ständigt pusslande för ensamstående

Maarit Kenttämaa är vikarie inom äldreomsorgen och älskar sitt jobb.Men när jobbet gäller kvällar, nätter och helger blir det problem.Vem ska ta hand om dottern?

HOPPAS PÅ OB-BARNOMSORG. "99 procent av arbetena finns i centralorten och det är många som inte arbetar kontorstider, vi behöver barnomsorg på obekväm arbetstid, vi kan inte behöva besvära släkt och vänner för att kommunen ska spara pengar", säger Maarit Kenttämaa.

HOPPAS PÅ OB-BARNOMSORG. "99 procent av arbetena finns i centralorten och det är många som inte arbetar kontorstider, vi behöver barnomsorg på obekväm arbetstid, vi kan inte behöva besvära släkt och vänner för att kommunen ska spara pengar", säger Maarit Kenttämaa.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2014-04-03 10:19

En ständig stress.

Så beskriver Maarit Kenttämaa livet sedan hon blev ensamstående mamma som försörjer sig genom vikariat inom äldrevården.

– Jag vill jobba, jag älskar att jobba och före jag blev mamma jobbade jag i stort sett dygnet runt. Att arbeta med äldre ger så otroligt mycket, det är mitt brinnande intresse. Nu är jag ensam med min sjuåriga dotter Tilda och varje gång telefonen ringer och det erbjuds ett vikariat blir jag jätteglad, men sedan kommer oron och det knyter sig i magen, för vem ska ta hand om Tilda medan jag jobbar, säger Maarit Kenttämaa.

Många har mor- och farföräldrar som orkar och gärna ställer upp som barnvakt, men alla har inte det.

– Jag vill ju inte att släkt och vänner ska behöva avbryta sina liv för att Tilda ska komma, vi vill inte vara till besvär och jag vill inte förlita mig på goda själar. Jag önskar att kommunen öppnar ob-barnomsorg i centralorten, behovet är stort. Kommunen vill ha barn hit och för att kunna leva måste föräldrar jobba för att få pengar. Kommunal barnomsorg på obekväm tid är en trygghet för barnen och för föräldrar. Tänk att kunna lämna ett schema till barnomsorgen istället för att ringa runt till släkt och vänner.

De ständiga rundringningarna i samband med jobb påverkar också dottern.

– Kontinuitet ger trygghet och det vore skönt för Tilda att veta var hon ska vara när jag jobbar. Nu frågar hon alltid till vem hon ska och för mig är det jobbigt bara att lyfta luren och ringa någon för att fråga om Tilda kan vara hos dem. Tankarna snurrar i huvudet, är jag en belastning, det blir sårbart.

Situationen gör att hon ibland tvingas tacka nej till jobb och det påverkar ekonomin.

– Vi bor litet, i en tvåa och ibland känns det som att framtiden inte är så ljus. För att klara ekonomin känner jag också press att jag måste jobba, men jag måste ju också ta hand om Tilda.

Hon berättar om oförståelse.

– Det var hemskt när en sade att det handlar om lathet, jag blev chockad över oförståelsen. Jag är inte heller ensam om den här situationen, det är ett ständigt pusslande och även familjer där en arbetar på annan ort eller båda jobbar skift drabbas.

Maarit Kenttämaa trivs i Övertorneå kommun, men om kommunen inte startar barnomsorg på obekväm arbetstid så kommer hon att flytta.

– Jag har kommit fram till att det är vårt enda val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om